Алпинистката от Русия Анастасия Рунова е един от хората, прекарали с Иван Томов последните му мигове. Той издъхна преди дни на слизане от осемхилядника Лхотце (8516 м) в Хималаите.

24-годишната Анастасия от Москва разказва пред БНР, че е отишла на експедицията по покана на Томов, с когото преди година изкачват два седемхилядника в Таджикистан. На 16 май първо Иван, а около два часа по-късно и тя изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород.

Настя е най-младата рускиня, изкачила този връх. На слизане Иван вече проявявал симптоми на височинна болест и на 17 май починал на 10 метра от Лагер 4. Настя е транспортирана с хеликоптер до болница в Катманду, с възпалено гърло и изтощение от дългото време, прекарано на голяма надморска височина.

"Ние пристигнахме заедно на експедицията. Иван ме покани. Запознахме се в Таджикистан миналата година, когато ходихме на връх Комунизъм (Исмаил Сомони - 7495 м, в Памир - бел.ред.) и на връх Корженевска (7014 м, пак там - бел.ред.) И в тази експедиция бяхме заедно. Имахме още един партньор, но той остана в Базов лагер заради заболяване", разказва пред Таня Иванова младата алпинистка. Носела е радиостанция по време на изкачването. Иван се качва на върха преди нея Анастасия слиза последно от Лхотце. 

"Той беше болен, имаше кашлица по време на цялата експедиция и мислеше да не тръгва, но после каза: "Аз все пак ще пробвам"... И тръгна към върха", казва Настя. 

Тя твърди, че не са планирали да спят в Лагер 4.

"Знаехме, че може да има такава вероятност - да нямаме много сили и да се наложи да останем там. Но трябваше да слезем всички надолу, в трети или във втори лагер, минимум в трети! Разбрах, че Иван Томов е в лагера сутринта, защото бяхме в различни палатки. И когато узнах на сутринта, му дадох, вода, таблетки и му поставих инжекция", казва Настя. 

Пакистанският алпинист Али Садпара спял в палатката на Иван Томов. Посред нощ Али се събудил и чул, че българинът иска вода. Али загрял вода, дал му да пие и на сутринта казал на Настя, че на Иван му е лошо.

Заедно с испански алпинист Настя помага да спуснат тялото.

"Помогна ми в началото да се опитаме да спуснем Иван по-надолу, защото той се опитваше да ходи малко или много. А после, когато Иван загуби съзнание, той се опита да го спусне, заедно с другите испанци. Те ми казаха, че сега трябва да спасят мен и че той няма да дойде на себе си и трябва спешно да сляза надолу. Опитахме да го преместим някак и после, когато разбрахме, проверихме пулса. Той не реагираше на светлина, нямаше пулс. Започнаха да ми помагат да се спускам надолу, защото прекарах прекалено много време на тази височина", спомня си за изпитанието рускинята. 

Снимка: ФЕйсбук профил на Иван Томов

"Той беше много отговорен, много добър, малко затворен. Винаги беше готов да се притече на помощ. Отговорен, сериозен и обран. Все още не мога да дойда на себе си от случилото се, да приема и да осъзная всичко, което се случи. Единственото, което ми идва наум в отговор на Вашия въпрос, е, че не е нужно да изпитваш себе си и да търсиш с всички усилия границите си, това не е нищо. Сега ми е празна главата, преживявам случилото се и не мисля засега за житейските уроци", каза още рускинята.

Анастасия не може да прецени дали Иван Томов е допуснал грешка с изкачването си в подобно състояние. Въпреки фаталния край, тя няма да се откаже от катеренето по високите планини.