Това съобщи руското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс, на която се позова БТА.
Браудър, който е главен изпълнителен директор на хедж фонда "Хърмитидж кепитъл мениджмънт" (Hermitage Capital Management), бе задържан на московско летище през 2005 г. и депортиран по съображения, свързани с националната сигурност. Браудър неколкократно обвини високопоставени представители на руското правителство, съдии, представители по въпросите на сигурността и частни граждани в кражба на големи суми от неговия фонд.
Делото срещу него обезпокои много международни инвеститори и предизвика опасения за инвестиционния климат в Русия.
Руското вътрешно министерство е поставило Браудър в своя списък с издирвани лица, а следователят по неговия случай може да предяви обвинения следващата седмица, посочи говорителката на министерството Ирина Дудукина. След това правителството може да изиска от съда да издаде заповед за арест, добави тя, признавайки обаче, че той едва ли ще бъде изпратен в Русия от Великобритания, където живее в момента.
"Шансовете да бъде екстрадиран са много малки, тъй като Великобритания отказва да екстрадира дори и наши граждани", добави тя.
"Целта на тези мерки е да се отвлече вниманието от факта, че някои високопоставени представители на вътрешното министерство са въвлечени в кражба на 230 млн. д. от руската държава", посочи говорител на "Хърмитидж кeпитъл мениджмънт". Хедж фондът, който се бори срещу организираната престъпност в Русия, започна ожесточена атака срещу корупцията в държавата в сайта за видеообмен ЮТюб (YouTube), съобщи снощи британският вестник "Дейли Телеграф". Браудър заяви, че използва сайта, тъй като "свободата на словото (в Русия) е компрометирана". В 10-минутен професионално продуциран документален филм "Хърмитидж" твърди, че е жертва на "история, при която престъпници придобиват банки, убийци дават инструкции на съдии, а политици лицемерно твърдят, че прочистват системата, а всъщност съдействат на престъпниците". През първите 24 часа от пускането му онлайн филмът е гледан 1200 пъти в Русия, отбелязва "Дейли Телеграф".