При операцията по освобождаването на плавателния съд са били задържани 8 похитители - граждани на Русия, Латвия и Естония. Моряците на стражевия кораб "Ладний" са освободили товарния кораб "Арктик сий" без нито един изстрел, това е съобщил на президента Дмитрий Медведев министърът на отбраната Сердюков, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Местонахождението и придвижването на кораба "Арктик сий" са били известни на съответните власти в заинтересованите държави, макар официално да бе съобщено, че плавателният съд е "изчезнал", съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Двете агенции се позовават на малтийския Комитет по морска безопасност, който обединява представители на заинтересованите държави. В съобщението се посочва, че службите, които се занимавали със случая, в това число от Финландия, Швеция и Малта, се договорили да не разкриват истинската информация, за да не създават заплаха за живота на екипажа на отвлечения кораб.
В хода на разследването беше установено, че на 24 юли в шведските териториални води към "Арктик сий" се доближила надуваема лодка, в която се намирали четирима естонци, двама латвийци и двама руснаци. Под предлог, че лодката им се повредила те се качили на борда на "Арктик сий" и размахвайки оръжие, поискали от екипажа да изпълнява безпрекословно заповедите им. След това корабът потеглил по посочен от похитителите маршрут към Африка, като изключил навигационното оборудване, съобщи още Сердюков.
Това е първият отвлечен в Европа кораб, на фона на постоянните похищения, извършвани от сомалийските пирати.
Преди два дни финландската полиция съобщи, че в компанията собственик на изчезналия товарен кораб е било получено искане за откуп. Компанията "Солчарт", базирана в руския пристанищен град Архангелск, получила, по думите на следовател, искане за "значителна сума". Той обаче отказа да я назове. По информация на финландските медии откупът може да е в размер на 1,5 милиона долара. Едновременно с искането за него било изпратено и предупреждение, че ако сумата не бъде платена, ще бъде застрашен животът на екипажа.
Финландската компания "Солчарт мениджмънт", която е технически оператор на товарния кораб "Арктик сий", се е заела с връщането на екипажа в родината му, съобщава междувременно вестник "Гардиън", като се позовава на руското издание "Комсомолская правда". Директорът на компанията Виктор Матвеев каза, че се организира връщането на 15-членния екипаж, проверява се здравословното състояние на моряците и им се оказва необходимата помощ. Той отбеляза, че все още не е ясно в какво състояние е корабът.