С бащинска благост, с топъл глас, със светещи от любов очи, с ласкава усмивка, със завладяващо слово, с безкрайна доброта и с неизчерпаема духовна сила - така миряни и свещеници от Русе ще запомнят патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. По това време започна строежът на повече от 10 храма на територията на Русенската епархия.

По повод кончината му днес в катедралния храм "Света Троица" бе отслужена заупокойна молитва за неговата душа под тъжния звън на камбаните, предаде БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Малко преди полунощ в официално изявление Светият синод на БПЦ съобщи, че първосветителят на родната ни света Православна църква е издъхнал в 22:22 часа вследствие на многоорганна недостатъчност във Военномедицинска академия - София.

"Покой дари му Господи в Своето Царство, амин!", написа русенският митропит Наум във фейсбук.

"Бог да прости Негово Светейшество, Българския патриарх Неофит. С дълбока болка научих за кончината на достолепния ни духовен пастир. Той бе личност, която излъчваше светлина, съчетана с изключителна скромност и доброта. Много ще ни липсват и благата му усмивка и прекрасният му глас, истински дар от Бога... Помня думите му при последната ни среща, когато благослови русенци, с които бе дълбоко свързан в дългогодишната си служба като наш Русенски митрополит", Кметът Пенчо Милков изрази болката си от новината за кончината на Българския патриарх Неофит, който в продължение на 18 години бе Русенски митрополит", написа кметът на Русе Пенчо Милков.

"Като Русенски митрополит той остави незабравима следа сред своето паство, сред своето духовенство - голяма част от което той самият е ръкоположил и е въвел на това поприще на божията нива. Скръбта е по-голяма и заради това, че повечето от християните в Русе са имали непосредствен контакт с него", каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенската митрополия.

Той заяви, че се очаква решението на Светия синод затова как ще бъде изпратен Негово Светейшество, "за да се съобразим и включим и ние в траурното шествие".

"Ако можем по някакъв начин да дадем обяснението на това как човек се чувства, когато се задушава от тежък въздух и отиде на планина, където го блъска свежия въздух - такава е срещата с патриарх Неофит. Това ще запомня, защото съм го изживял, защото съм получил неговата благодат и неговата благословия", каза отец Алеко.

По думите му той е този, който със своя пример ни дава така да се учим и да се отнасяме добре с всички останали около нас.

"Защото, ако ние не го възприемаме, то вината не е в този, който дава, а в този, който не може да вземе", каза още отец Алеко.

"Лично го познавах и сме много натъжени всички затова, което ни сполетя. Осиротя църквата", каза отец Ангел.

Отец Стефан от храма "Св. Николай Чудотворец" също е съкрушен от загубата.

"Тази вест идва като трагедия и сме объркани в този труден момент, който преживява църквата ни от няколко седмици. Той беше извън тези скандали. Сега, него като го няма, неизвестността става още по-тежка. Той като че ли не понесе тези скандали", каза свещеникът пред БНР.

Отец Стефан е познавал патриарх Неофит от 48-години. Той е един от духовниците, били най-дълго време до покойния патриарх. Определя отношенията им като "сърдечна близост", затова приема вестта за кончината му като лична мъка и болка.

"Като че ли след смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий, сега на Светейшия патриарх Неофит като че ли си отива едно поколение, при което църквата беше по-духовна, имаше по-човешко лице, по-близко до хората. Очаквам драматични неща, но се надявам се на неговите молитви отгоре", каза отец Стефан.

Духовникът ще запомни патриарх Неофит с "много изрядни служби, с много сърдечни проповеди, с умението му да разрешава трудните неща по благ начин" и наистина бащинското му отношение.

"Светлината не угасва, истинската светлина. Неговото име, неговото патриаршеско служение ще се запомни, ще остави следа, отпечатък. Няма да угасне неговата светлина. Светлината в мрака свети и мракът е необзет, казва св. Йоан Богослов", допълни отец Стефан.

Енорийският свещеник към католическата църква Свети Павел от Кръства в Русе отец Валтер Горра, заяви, че големи и приятни са спомените за патриарх Неофит.

"Един човек, който беше отворен към всички, отворен да чува, да слуша и да преподава. Той говореше с човека така, че да бъде разбран от всички", обясни отец Валтер.

Сестра Йола заяви, че това е голяма личност, която оставя много добри спомени и чувства. "Един водач, който когато говореше, гледаше хората в очите. Който със своята усмивка, със своята добрата излъчваше една светлина на Христос", каза сестра Йола.

За добрината на патриарх Неофит със сълзи на очи се сещат и миряните.

"С добро ще го запомним. Наблизо живея и съм идвала на църква, когато той е служил. Бог да го прости и да е светла паметта му. Следващият патриарх трябва да бъде най-малко като него", каза мирянката Веска.

Йорданка, която беше дошла да запали свещичка, заяви, че Неофит е излъчвал само доброта.

"А един добър човек не може да не бъде обичан, да не бъде последван, да не вървиш след него. Жалко, много жалко", каза тя.

Заместник областният управител на Русе Георги Георгиев каза, че със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост патриарх Неофит е бил вдъхновител и достоен пример за редица поколения.

"Нека следваме неговите завети - да бъдем смирени, да правим добро и да бъдем търпеливи помежду си", заяви Георгиев.

Заместник-кметът на Русе Енчо Енчев каза, че патриарх Неофит е светла личност.

"Лично съм привързан към него, защото ме е венчал. Малко са магнетичните мъже в държавата като нашият патриарх. Затова всички ние трябва да отдадем подобаващата се почит", каза още Енчев.

Председателят на Общото събрание на Русенския университет и председател на Общинския съвет в Русе акад. Христо Белоев, който е и дългогодишен ректор на висшето училище, заяви, че е имал удоволствието лично да го познава.

"Многократни са били срещите ми с него - и в Русенския университет, и в Русенската митрополия, и в Патриаршията. За мен той бе един изключителен човек, с много благ характер, човек, от който много неща съм научил. Съжалявам много, но се радвам, че имах възможност да се докосна до него и да го познавам лично", каза акад. Белоев.