Последно сбогом си взеха в Русе с алпиниста Иван Томов. Опелото се състоя в 12 часа в катедралния храм "Света Троица" в крайдунавския град. 

Томов загина на 17 май т.г.,  след като покори без кислород четвъртия по височина връх в света Лхотце. Тялото му беше свалено от 7 850 м височина, а средствата за рискованата акция и транспортирането от Хималаите до България бяха дарени от партийната субсидия на ГЕРБ.

Тялото на Иван Томов пристигна в Русе на 3 юни. Погребението е дни по-късно, за да могат негови приятели от Великобритания и Русия, които искат да се поклонят пред тленните му останки, да организират пътуването си до България.

Приятелката на Томов - Янислава Георгиева замина за непалската столица Катманду, за да уреди документацията по освобождаването на тялото и по транспортирането му до България.

Родителите на Иван - Юрий и Валентина, и сестра му Лиза изказват огромната си благодарност към хората, които са били съпричастни към болката им.

"Искам да изкажа благодарност и към журналистите, които бяха не по-малко съпричастни в този труден за нас момент", каза Томов.