Не можем да се развиваме като демократично общество без силни, свободни и независими медии, заяви президентът Румен Радев на Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция в Казанлък - градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата. Днес е последният ден от форума, чиято тема е "Медии и свобода", предава БТА.

Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, заяви държавният глава. Той посочи, че медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество. Свободата на медиите приключва там, където журналистът, неговият редактор, или самата медия, са зависими от икономически, политически, корпоративни или външни интереси. Свободата на медиите трябва да е наша първостепенна задача, подчерта президентът Радев.

Той заяви, че темата за свободата на медиите винаги е била актуална, но в нашето съвремие има особена тежест, когато медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество, за нашата зрялост, за нашата култура, за състоянието на нашата демокрация. Отдавна медиите не са само коректив на властта, инструмент за надзор над обществения договор, каза Радев. Медиите според него са нещо много повече, те са част от имунната система на обществото, защото едно общество не може да се развива демократично, ако няма медии. Те са трибуна и пазител на националните ценности и култура. Ние трябва да ги подкрепяме в тази толкова важна мисия, каза Радев. Той припомни времената и годините, когато медийната среда у нас непрекъснато се влошаваше. Немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, влизаха в ролята на неин рупор, заяви държавният глава.

Той каза, че свободните медии отразяват факти, а не ги измислят. Те уважават аудиторията, правят ясно разграничение между фактите и субективните интерпретации, свободните медии не налагат критерии за тълкуване на информацията извън професионалните стандарти. Според Радев все още се нуждаем от сериозни законодателни промени. Изключително важно е да знаем собствеността на всяка една медия и да има прозрачност в механизмите на нейното финансиране. За Румен Радев обществените медии по закон трябва да имат гарантирано финансиране, примерно процент от брутния вътрешен продукт. Не може обществените медии да стават зависими от изпълнителната власт, заяви той.

Президентът Румен Радев каза, че за първи път е на Празника на розата в Казанлък и още е под въздействието на емоциите, които се леят по улиците на този прекрасен град. "Днес географският център на България се превръща в център на света с много силно послание за доброта, разбирателство и особено за красота", посочи Радев. Той благодари на генералния директор на БТА Кирил Вълчев за поканата и каза, че той наистина успява да улучи времето и пространството за тези световни срещи на българските медии, което е важно, защото те се утвърдиха като един изключително важен форум, на който професионалната общност се сплотява в търсене на важни дискусии по теми и въпроси, които вълнуват и медиите и обществото. Според Радев тази среща има особен заряд, защото тя е част от силната връзка на България и нашите общности зад граница.

По думите на Радев интересът на България към нашата общност зад граница непрекъснато расте. "Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме, като разширяваме нашето духовно и културно пространство", заяви президентът. Според него българските медии в България и в чужбина, имат огромна, съдбовна възрожденска роля да сплотяват нашия народ около българската култура, ценности и невероятните достижения, които заедно трябва да отстояваме и популяризираме. "Затова вашата роля е изключително важна - да предоставяте обективна, надеждна, навременна информация за България на нашите общности навън", каза Радев. Той подчерта, че винаги, когато пътува зад граница, се среща с българските общности в съответните държави. С огромно вълнение те следят и попиват всички новини за България, много от хората навън са по-заинтересовани от обществения живот в България, отколкото понякога ние, борейки се с ежедневието тук", заяви президентът.

Той поздрави БТА за организацията на този форум и затова, че съхранява и развива традициите в името на качествената и обективна българска журналистика. "Самият факт, че се прави тук по време на Празника на розата означава и уважение към българската култура, традиции и дух, който всички трябва да пазим", заяви Радев. Той поздрави и отличените с наградата на Фонда 13 века България - българската програма на радио SBS, Австралия. Държавният глава поздрави и местните власти, че толкова умело развиват тези българските традиции.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подари на президента Румен Радев юбилейна монета по повод 125-ата годишнина на Агенцията, както и последния брой на списание ЛИК, посветен на Празника на розата в Казанлък.