Най-важната стратегическа цел за България е развитието на младите хора - духовно и физическо - инвестицията в нашето бъдеще. Това каза президентът Румен Радев на церемонията по връчване на националния приз "Студент на годината". Той връчи наградата "Студент на годината - 2022" на Радина Иванова Бодурова, която е трети курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Държавният глава отбеляза, че сме на прага на поредната предизборна кампания и чуваме всякакви стратегически цели, но най-важната е тази. Според него, ако не бъде заложено на тази цел, всички останали губят смисъл.

Румен Радев каза на студентите, че разчита те да участват активно в този процес, за да държат високо нивото на националните амбиции. Според президента на студентите се пада и задачата да променят моралния климат в страната и да изметат невежеството и лъжата от обществения живот. Държавният глава призова студентите да не се приземяват с несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безнадеждност. "Тази безнадеждност и безпътица прокуди стотици хиляди млади хора далеч от България", смята Радев.

Президентът посочи, че очаква студентите да поемат тяхната поколенченска мисия да отхвърлят фатализма, да отстояват справедливостта и прогреса. "Студентите във всички времена и по света, и в България са съвестта на нацията, а в България вече няма много хора", каза още той и посъветва студентите да бъдат критични и непримирими, когато става дума за ценности и за отечество.

По думите му образованието и науката са ключът към устойчивото развитие на всяко общество. "В науката трудно можеш да бъдеш заблуден, както и трудно да заблудиш. Защото, освен младежки ентусиазъм, науката трябва да се опира на ясен модел с правила, ориентирани към конкретни резултати", обясни държавният глава. Президентът цитира и нобелист, който на въпрос от какво се страхува най-много е отворил - в бъдеще Google да не бъде превърнато в универсално мерило за истина. "Университетите са противоотрова на тези заблуди", каза още той.

Събитията от последните години ясно показа, че надеждата за мирен, сигурен, справедлив и спокоен свят се отлага за неопределено бъдеще, заяви Радев. Според него светът все повече се превръща в арена на ожесточена конкуренция във всички сфери. По думите му България трябва да реши какви са националните ни амбиции. "Бъдещето все повече ще ни разделя на държави, които развиват наука и високи технологии, и задават световния дневен ред и на такива държави, които консумират наготово тези постижения, но остават в периферията на общественото развитие", смята държавният глава.

Бъдещето ще принадлежи на нациите, които инвестират в най-важния капитал - хората, посочи Радев.

Събитието, организирано от Националното представителство на студентските съвети в България, има за цел да отличи български студенти с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.