Съветите са как да се изготвят нотариално заверени декларации, възможности за намаляване размера на глобата с 50 на сто при плащане в рамките на 24 часа, за работното време на полицейските служби, за полицейския срок при възстановяване на шофьорските книжки и други подробности, предаде БТА.
След като шофьорска книжка на пътуващ в Румъния български гражданин бъде отнета от пътна полиция, водачът получава удостоверение, което замества шофьорската книжка за 14 дни, пише в сайта на Българо-румънската търговско-индустриална камара. За същия период отнетата шофьорска книжка стои в окръжното полицейско управление на окръга, в който е направено нарушението. В рамките на тези 14 дни е необходимо да се изготви декларация при румънски нотариус, която е налична като бланка при нотариусите и не е необходимо да се носи предварително написана. Задължително трябва декларацията да се издаде и легализира в Румъния  с преводач от румънски на български език, който трябва да изчете декларацията в присъствието на нотариуса. Не е необходимо присъствие на преводач, ако лицето декларатор говори добре румънски език. 
С удостоверението заместващо шофьорската книжка за 14 дни в оригинал, документ за платена глоба (ако глобата е платена в рамките на 24 часа размерът й се редуцира на 50% - заплащането може да се направи в банка или пощенски клон), акта за нарушението и декларацията, може да се отиде на гише за възстановяване на отнети шофьорски книжки в главната  полицейска служба на окръжния град на окръга, в който е извършено нарушението и е отнета шофьорската книжка. Подават се само оригиналните документ, както и копие на българската лична карта, личната карта на втория шофьор или билета за обратно връщане. Работното време на полицейската служба е от 8:30 до 16:30, но в петък е възможно да затвори по-рано. Ако документите за възстановяване на шофьорска книжка се подадат до 10:00 ч., тя може да се получи до края на работния ден, но е възможно да остане и за следващия ден. Законът постановява, че възстановяването на отнети шофьорски книжки става в 24 часов срок от момента на подаване на необходимите документи за възстановяване на задържания документ.
Ако не пътува втори шофьор, който да поеме управлението на автомобила след възстановяването на шофьорската книжка на титулярния водач, то вторият е необходимо да вземе билет за влак/автобус, с който да се прибере обратно. Съответният билет трябва да се покаже   при получаването на книжката от полицейското управление, обяснява в сайта си Българо-рузмънската палата.
Палатата посочва още подробно как става получаване на отнети шофьорски книжки от консулство на България в Букурещ. Препоръчват се и преводаческите услуги на конкретни хора, които работят с българското посолството.