Сутринта в 10.50 часа в рудник “Иван Русев”- Бобов дол се взривява газ гризу. На място загиват 7 миньори. Впоследствие в “Пирогов” умират още трима. Само двама от тежко ранените работници стъпват отново на крака.

Сред загиналите има и задушени от огромното количество метан в галерията. Повече от двадесет са с по-леки наранявания след взрива.

Два часа след започналата трагедия началникът на Гражданска защита подава  сигнал за бедствието. До вечерта роднини на миньори се трупат пред изхода на мината, без да знаят кои са пострадалите.

След трагедията се установява, че между 12 и 17 процента е била концентрацията на опасния газ във въздуха под земята. Според инструкциите за безопасност обаче още при 2 на сто метан работата е трябвало да се преустанови.

В деня на трагедията правителството обявява национален траур.

При разследването на случая са разпитани над 90 свидетели. Следствието установява, че миньорите са били пратени на явна смърт и трагедията не е могла да бъде избегната.

Един месец в трети участък, където става експлозията, не се е работило, защото миньорите са били в отпуск. Това е довело до натрупване на над 9 процента газ метан, който е превишавал многократно допустимите концентрации.

Следователите откриват, че миньорите, в нарушение на всички мерки за безопасност, са носили в себе си цигари, запалки и електронни часовници. Освен това локомотивът, който е предизвикал искрата за запалването на метана, е бил разхерметизиран и изпратен преди това за ремонт, но по нареждане на началник смяната е вкаран отново в работа.

Осем длъжностни лица, от директора до началниците на смени, отиват на съд за трагедията в рудник “Иван Русев”.

Под отговорност са подведени директорът на рудника Станчо Колев, главният инженер Бойко Димитров, Атанас Панайотов, главен технолог, началникът на VI участък в рудника Николай Анев, началник-смяната Юлиян Исьов, началник служба “Вентилиране” Ефрем Димитров, газомерачът Емил Милев и и.д. ръководител смяна “Рудничен транспорт” Иван Николов. Присъдите са от 3 до 10 години.

Служители на МВР загиват при пожар в мини "Бобов дол"

На 4 септември пък се навършват и 18 години от гибелта на 6-ма служители на МВР, които загинаха по време на изпълнение на служебните си задължения при потушаване на пожар в централни взривни складове на мини "Бобов дол".

Капитан Крум Зарев, младши лейтенант Иван Факирски, младши лейтенант Венцислав Георгиев, младши лейтенант Бисер Калистратов, младши лейтенант Ивайло Иванов и младши лейтенант Ивайло Парасков са загиналите по време на изпълнение на служебните си задължения през 1999 година.

Тогава, докато потушават пожар в склад № 3 на Централни взривни складове на Мини Бобов дол в село Големо село, избухва и взрив. Шестимата млади мъже - пожарникари и полицаи, загиват на място.