ЦИК прави всичко възможно, за да се гласува с машини в неделя. На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, в 5900 от които вотът ще е машинен, обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. 

"От вчера сме в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация. Днес ще бъде извършено довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието.

Кога ще стане това, ще отговорят трите институции, но трябва да бъде извършено в разумен срок, за да може машините да бъдат инсталирани и транспортирани до секционните избирателни комисии. Каквото зависи от ЦИК, е направено, прави се в момента и от трите институции, за да бъде удостоверено навреме съответствието".

Матева не коментира какъв е "разумният срок" за удостоверяване на съответствието.

"Няма установен срок в Изборния кодекс. Всички работим така, че да се случи машинното гласуване и както ЦИК подхожда отговорно, така подхождат отговорно и Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Не можем да определим ден и час, в който трябва да се направи това нещо, но те знаят в какъв срок трябва да вземат своето решение".

Бройката на секциите не е окончателна заради тези, които ще бъдат открити в болници и специализирани заведения - 48 часа преди началото на гласуването. По думите на Матева в неделя ще има по-малко машини, отколкото за първия тур. 

6 380 052 са имащите право на глас на 5 ноември, като ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, защото вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

Матева обясни, че в избирателните списъци са включени гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като те не могат да гласуват на постоянния си адрес и не се подават нови заявения за гласуване по настоящ адрес. Това се отнася и за заявленията за гласуване с подвижна урна, уточни тя.

"Използвам случая да напомня на общинските администрации, че следва да предадат в събота, освен другите материали за изборите, и по две ролки хартия за машини, които се съхраняват при тях от първия тур".

Снимка: БТА

За първия тур на местните избори

По данни на Общинските избирателни комисии 2 713 979 души са упражнили правото си на глас на 29 октомври, което прави избирателна активност от 44,94%. На последните местни избори през 2019 избирателната активност е била 49,76%, а на парламентарните избори на 2 април - 40%.

Всички 265 общински избирателни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, в момента се извършва повторно въвеждане на данните, посочи Матева. Тя отбеляза, че в момента тече предизборна кампания за втори тур, като тя ще приключи в петък - 3 ноември, в 24:00 часа. 

Попитана за невъзможността на финансовия министър Асен Василев да гласува в родния си град Хасково, заради адресна регистрация в чужбина, Матева отговори, че ЦИК няма правомощия по казуса, а за него научили от медиите. 

Недействителните бюлетини 

В изборите за общински съветници недействителни са 412 711 бюлетини. За сравнение през 2019 г. недействителните бюлетини са били 466 077, каза още Матева.

За кмет на община на местните избори през 2023 г. недействителни са 94 195 бюлетини, а през 2019 г. са били 128 204. За кмет на кметство 34 235 през 2023 г. и 39 199 през 2019. За кмет на район - 13 384, а през 2019 г. - 26 636, каза Матева.

По думите ѝ най-много недействителни бюлетини за общински съветници има в Луковит, Димово, Брусарци, Котево и Долни Дъбник, за кмет на община - в Ябланица, Венец, Хаджидимово, Угърчин, Дългопол, и за кметове на кметства - в Алфатар, Николаево, Искър, Хаджидимово и Кайнарджа.