Проверяваме първо дали тези данни, които циркулираха за кратко днес в публичното пространство, са верни. Второто, което проверяваме - достъпа до сървърите и базите данни на НАП за месеци назад. Проверяваме за неоторизиран достъп. Това са нещата, върху които работим в момента, заяви за БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров по повод сигналът за хакерска атака върху компютърната система на приходната агенция и проверката на Националната агенция за приходите, МВР и ДАНС. Поводът - разпратен от руски сървъри имейл с голямо количество информация за милиони български граждани.

На този етап са разпространени 57 папки, които съдържат имена, ЕГН, осигурителна и данъчна информация за много български граждани.

Хакерите твърдят, че информацията, с която разполагат, засяга 5 милиона граждани и фирми. От НАП моментално са сигнализирали МВР и ГДБОП и вече се работи да се разбере на първо място до колко от тази информация е автентична.

"Системите в момента функционират. Подават се всички видове осигурителни и данъчни документи. Нямаме никакви данни за активни хакерски атаки в момента. Въпреки това през последните няколко месеца сме се засичали няколко безуспешни опита за пробиване на сигурността. Към момента всичко би било спекулация. До утре сутринта се надяваме да можем да отговорим на въпроса дали тези данни са действително данни на НАП и дали са изтекли по начин, по който не би следвало да се случва. Второ - дали е осъществен нерегламентиран достъп до компютърните масиви на НАП", каза Бъчваров.

На този етап е рано да обсъждаме хипотези. Утре сутрин ще направим на цялата необходима информация един пълен анализ и ще направим вероятно брифинг или пресконференция, за да отговорим на въпросите - автентични ли са данните, ако да - какво следва да направи НАП и съответно всички засегнати граждани и фирми.

Той допълни, че е рано да се коментира по какъв начин разпространяването на данните може да навреди на гражданите и фирмите, ако те са автентични.

 Хакерите твърдят, че разпространената информация за тях е едва половината от това, с което разполагат. В мейла се призовава и за освобождаването на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж.