Днес в много градове на страната ще има протести на родители, които се включват в инициативата "Код черно".

В София протестът е от 11:00 ч. пред сградата на Народното събрание.

Със законите си България убива своето бъдеще, коментира пред bTV Златина Хаджипанайотова - адвокат, вдовица с три деца и организатор на протеста.

Държавата не подкрепя нито българското дете, нито работещия родител, изтъкна тя.

Хаджипанайотова даде пример с един от съорганизаторите - баща, който от три години се бори за пенсия за дъщеря си, след като губи съпругата си, когато тя е студентка на 25 години. Наследствена пенсията му е отказана, защото съпругата му няма натрупан стаж. Изискванията за персонална пенсия пък са да има доход под гарантирания минимален доход за страната, който към днешна дата от 75 лв. на член от семейството. Това означава, че един вдовец с едно дете трябва да получава под 150 лв., за да има право детето му на такава персонална пенсия, изтъкна Хаджипанайотова.

Борислав три години се бори за тази пенсия, последно беше събрал и входирал всички документи на 3 януари 2018 г. След обявяването на протеста явно ни забелязаха - вчера той получи отговор, че документите му са разгледани и ще бъдат гласувани от Министерския съвет. МС гласува всяка персонална пенсия от 108,88 лв., обясни тя.

19-годишната студентка Емили Михайлова разказа, че на нея ѝ е отказана наследствена пенсия, след като баща ѝ почива през 2016 г., защото той няма трудов стаж. От 2004 г. обаче мъжът е бил със 70% инвалидност, т.е. нямало е как да работи. Детски надбавки са ѝ отказани, защото майка ѝ живее в чужбина от години, за да ѝ осигури нормален живот.

Изискваме от държавата да въведе "детски добавки". Към момента съществува понятието "детска надбавка". Това е социална помощ, която се полага на майките с оглед на дохода. В повечето европейски страни няма социални помощи детска надбавка, а добавки и раждайки дете на тази страна, имаш право на тази добавка, каза Хаджипанайотова.

Тя определи като "близко до геноцид" сегашното положение, че ако майка има достатъчно висок доход и не получава надбавка, дори утре да остане без работа, отново няма право на такава помощ, защото се вземат предвид доходите за предишните 12 месеца. "Тоест всяка неработеща майка, подавайки документи за детски надбавки, ще ги получи, а всяка работеща майка, с по-висок доход, която е плащала сериозни осигуровки на държавата, няма да ги получи", каза тя.

Хаджипанайотова засегна и темата за здравеопазването. Според нея всяко българско дете трябва да получи безплатно здравеопазване.

Протести днес ще има в София, Варна, Добрич, Русе, Ямбол, Стара Загора, Свищов, Свиленград и Есен (Германия).