Родители на деца, загинали при катастрофи, се събраха на пореден протест в София. Те настояват за бързи разследвания и ефективни присъди за подсъдимите за поредица тежки инциденти в страната.

Недоволните блокираха за около 15 минути част от пътния трафик в района на Съдебната палата. В района се образуваха задръствания. Градският транспорт също спря, предава БТА.

Протестиращите държат плакати с надписи "Докога убийците на децата ни ще са на свобода?", "Докога ще защитавате убийците на децата ни?"

Снимка: БТА

Родителите поискаха среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, за да го попитат докога некачествени обвинителни актове ще бъдат внасяни в съда и връщани на прокуратурата. Пред журналисти родителите обясниха, че вече пет пъти са искали среща със Сарафов, но до момента няма резултат. Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат приети, в цялата страна ще има протести в различни дни от седмицата. Ще бъдат затваряни основни пътни артерии.

Снимка: БТА

В района има засилено полицейско присъствие.

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Тук сме за да кажем на съдиите и прокурорите, че повече няма да позволим някой да ес гаври с паметта на нашите деца. Нега г-н Сарафов излезе и да разговаря с нас. Няколко пъти го помолихме да приеме родителите и да отговори, защо делата се проточват във времето", каза Петя Иванова от сдружение "Ангели на пътя", цитирана от bTV.

Снимка: БТА

Тя попита също така, защо прокуратурата не обжалва пускането на свобода на убиеца на Филип и защо вчера беше прекратено делото на 14-годишния Иван Седмаков, който беше убит на пътя от пиян шофьор.

Снимка: БТА

Протестиращите също така подготвят шествие към Народното събрание, където ще се срещнат с депутати. Категорични са и че ще затварят без предупреждение основни пътни артерии в цялата страна.

"Започваме масови неподчинения - днес в 10:15 ч. имаме шествие и отиваме до Народното събрание, където имаме среща с абсолютно всички парламентарни групи, за да ни изслушат и да им кажем какво искаме. Ако не се приемат всичките ни искания, всеки божи ден в градове в цяла България ще се затварят без предупреждение основни артерии", казаха от организаторите, цитирани от БНТ.

Снимка: БТА

"Нямаме повече деца за убиване. Стига толкова. Нашите деца ги няма. Борим се всяко българско дете да се прибере живо и здраво в своя дом", добавя Петя Иванова.