Жената е постъпила в родилното отделение на свиленградската болница на 18 юни с отлепена плацента, кръвоизлив и в хеморагичен шок. Тя е била бременна в осмия месец след ин витро.

Веднага е извършено спешно секцио, като новороденото момиченце е транспортирано в неонатологията на хасковската болинца. Бебето е недоносено, съобщиха за Дир.бг от МБАЛ-Свиленград.

Състоянието на майката, за която това е било първо раждане, обаче се е влошило и на 19 юни в 9.47 ч. тя е починала в реанимацията.

Причината за смъртта на родилката е развил се ДИК-синдром (при който кръвта не се съсирва - бел.ред) и отказ на всички вътрешни органи.

От неонатологията на МБАЛ-Хасково съобщиха, че новороденото момиченце е с тегло 1500 грама. Било е поставено на командно дишане, но от днес диша спонтанно. Състоянието на бебето обаче е тежко, защото то е останало за известен период без кислород заради отлепената плацента. Освен това е развило пневмония и има други съпътстващи заболявания, допълниха неонатолозите, цитирани от "24 часа".

По случая е образувано досъдебно производство.

На 15 май след секцио в столичната болница „Д-р Щерев“ почина 29-годишна родилка. Ден по-рано Преслава Първанова ражда първородната си дъщеря. Операцията преминава добре и без усложнения. При раздвижването на следващата сутрин обаче младата жена колабира и въпреки усилията на реаниматорите, два часа по-късно умира. На специална пресконференция собственикът на лечебното заведение доц. Атанас Щерев обясни, че родилката е починала от масивна белодробна тромбемболия.

Шест дни по-късно в добричката болница също след секцио почина 26-годишна родилка. Операцията преминала нормално и майката била настанена в интензивното отделение. Това било третото й раждане. Часове по-късно младата жена се оплаква от остри болки в гърдите и задушаване, след което е колабирала. Извикан е екип от реаниматори, които в продължение на повече от час са правили опити да възстановят сърдечната й дейност, но безуспешно.