До момента намерените мъртви делфини по българските плажове са 108 - 77 по Южното Черноморие и 31 по северното. Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове.
Основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарски мрежи.

Предвижда се до седмица да се забрани риболова на места, където има популации на делфини, съобщи пред журналисти сред срещата министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Предвид сигналите до нас за големия брой мъртви делфини по Черноморието ни, които са обявени за защитен вид, предприехме мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето, написа още премиера.

Вижте снимки от срещата >>>

Експерт на МОСВ съобщи, че приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя.

Атанас Русев от екоорганизацията "Да запазим Корал" уточни, че само 5 - 10 процента от мъртвите делфини биват изхвърлени на брега, тоест на година загиват около хиляда делфини, или цялата млада популация. Ако тенденцията се запази след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, посочи той.

Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони. Тя ще участва в документирането на престъпления срещу защитените видове.

МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т. нар.звена, познати като "зоополиция". Те имат ценз да събират веществени доказателства по този вид престъпна дейност, каза Костов.

Подготвят се и промени в Закон за рибарство и аквакултурите с цел да се ограничат различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие. Предвижда се мрежите да се оборудват с акустични устройства, които да отблъскват младите делфини. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева.