Повечето хора свързват фибрите с директното чревно здраве и справяне с проблем, какъвто е констипацията. Това са безспорни ползи, но освен тях, фибрите имат още много здравословни ползи, една от които е намаляване нивата на общия и лошия холестерол, с което намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Какво представлява холестеролът и каква е връзката му с фибрите?

Холестеролът се произвежда от черния дроб като лепкава мазна субстанция. Необходим е за поддържане структурата на клетъчната мембрана и участва в производството на витамин Д и хормони, като кортизол, естроген и тестостерон.

Холестеролът не се придвижва лесно през кръвта, защото мазнината и водата не се смесват. Затова черният дроб произвежда помощна субстанция - липопротеини, с които холестерола и триглицеридите ( друга мазнина) се транспортират в кръвния поток.

Двете форми на холестерола са LDL (липопротеин с ниска плътност) и HDL (липопротеин с висока плътност). "Лошият" холестерол (LDL) действа като основен транспортер на холестерола, но окислителните процеси в кръвта правят части от холестерола нестабилни и увреждащи, като се отлагат по стените на кръвоносните съдове, правейки ги твърди и образувайки блокади от наслагвания, като по този начин увеличат риска от сърдечни заболявания и тромботични инциденти. По тази причина нивата на този холестерол трябва да се поддържат ниски.

От друга страна HDL холестеролът (липопротеин с висока плътност) пренася излишния холестерол обратно към черния дроб, за да се елиминира.

Един от доказаните методи за намаляване на "лошия" холестерол и подобряване на липидния профил е приемът на фибри. За да може това да се случи, те трябва да се приемат в количество, изчислено като оптимална стойност на дневна база.

Как точно приемът на фибри намалява холестерола и какво количество трябва да приемаме дневно?

Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които не се разграждат и не се абсорбират от храносмилателния тракт за производство на енергия. Здравословния дневен прием при жените е между 25-28 грама дневно, а мъжете е добре да консумират по 31-34 гр. Това прави около 14 г на всеки 1000 калории.

Въпреки нашумялото модно течение в последните години по здравословното хранене, сборни данни от множество проучвания показват, че близо 90% от жените и 97% от мъжете не посрещат дневната си нужда от фибри, въпреки хранителния си режим. При все това е редно да посочим, че храните, богати на фибри са овесените ядки, бобовите растения, ябълките, авокадото, лененото семе, цитрусовите плодове. Тук е мястото да споменем, че храните съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри.

Каква е разликата между разтворими и неразтворими фибри?

Разтворимите фибри, каквито съдържа HyFiber, формират гелообразна субстанция в червата. Този гел "улавя" холестерола и възпрепятства тялото да го абсорбира повторно в кръвта, а задържаният холестерол се изхвърля от организма чрез изпражненията. Също така бактериите, които живеят в дебелото черво се хранят с течни (разтворими) фибри и това допринася за по-изявените им ферментни свойства.

Тази ферментация не спомага единствено за изграждането на добро чревно здраве, което да насърчи изхвърлянето на холестерола, но тя също произвежда късоверижни мастни киселини (SCFAs). Абсорбацията им намалява синтеза на холестерол в черния дроб, който по директен начин намалява продукцията му.

За разлика от разтворимите фибри, неразтворимите нямат същите ефекти върху холестерола. Те не образуват гелообразна маса и проявяват резистентност спрямо бактериалната ферментация. Вместо това те увеличават обема на изпражненията, ускоряват храносмилането и проявяват други здравни ползи.

Снимка: Медикъл Пойнт

Доказани ползи от приема на течни (разтворими) фибри.

Проучвания сочат, че течните фибри, приети отвън като хранителна добавка доказано намаляват общия холестерол и нивата на LDL с 10%. Но увеличавайки приема на фибри на дневна база не се редуцира единствено холестерола, но също и кръвната захар, повишава се чувството за ситост, действа благоприятно върху констипацията, когнитивно или функционално увреждане, намалява риска от злокачествени процеси в чревния тракт и има цялостно благоприятно въздействие върху чревното здраве.

Увеличеният прием на фибри като добавка или храни има абсолютен профил на здравни ползи и безопасност за организма, но трябва да се има предвид, че рязкото добавяне на високо количество фибри независимо дали чрез смяна на хранителния режим или добавени външно, може да причини подуване на корема, отделяне на газове, коремна болка. Затова добавянето на фибри в диетата трябва да става постепенно в рамките на няколко седмици. Това ще позволи на естествените бактерии в храносмилателната система да се адаптират към промяната.

Тези неблагоприятни ефекти не се наблюдават при формулата с течни фибри HyFiber, тъй като количеството дневен прием в доза само от 30ml съдържа 12 гр разтворими фибри; към тях има добавени и 1,7 гр фрукто-олигозахариди - пребиотик, който допълнително храни и увеличава полезните чревни бактерии.

Формулата е съобразена със средната консумация на естествени фибри в хранителните продукти и не крие опасност от превишаване на дневната доза, има отлична поносимост и приятен цитрусов вкус.

Чревното здраве е подценявано в годините, както и самото хранене. Днес, повече от всякога трябва да обръщаме внимание на всичко, което приемаме в организма си отвън не само заради промишленото производство и влиянието върху него на факторите на околната среда, но и заради научните доказателства, че имунната система, както и повечето заболявания водят началото си от червата. За да сме добри към себе си, трябва да бъдем добри и към онези полезни бактерии, чийто дом представляват телата ни, за да ни пазят от външното неблагоприятно влияние на увредените храни, а понякога и от нас самите.


 

 Материалът се публикува със съдействието на Медикъл Пойнт