Един куршум в главата отнема живота на Кьоравия, който стоял пред хотел "Ален мак", обграден от охранителите си. Те обаче нито чули изстрела, нито видели килъра. 

Пристигналият екип на Спешна помощ пък само констатирал смъртта на 46-годишния мъж, известен като наркобос №1 на Югозапада, лихвар и кумец на боса на ВИС-2 Георги Илиев, който е кръстник и на дъщеря му Йоана. 

Районът веднага е отцепен, като разследващите предполагат, че по Горчов е стреляно от висока сграда срещу хотела, в който той живеел от години. 

Кой е Кьоравия?

Роден през 1959 година в село Драговищница, но живее до 1989 г. в Перник. Прякорът си получава, след като е залят с киселина и ослепява с едното око. Заради това ходи постоянно със слънчеви очила. Въпреки че има две изтърпени присъди в началото на 80-те години заради бягство от казармата и изнудване, Васил Горчов никога не е осъждан за дрога, макар че през 2003 година е разследван за нарколаборатория в Разлог. Бил заподозрян и за изнасилване на момиче, но доказателства така и не били открити. В Благоевград основният му "бизнес" е лихварство. Заради липсата на присъди се носели слухове, че Кьоравия има високопоставени покровители в МВР. 

Версиите и връзката с разстрела на Георги Илиев

Една от версиите за показното убийство на Горчов не е лихварството, а наркотиците. В края на 2004 г. в Испания е заловена яхтата “Есприта” с над 800 кг. кокаин. Дрогата била на сърбохърватската мафия и тя започнала да търси виновник за провала на пратката сред българските изпълнители на поръчката.

Две седмици преди убийството на Горчов, в ресторанта на хотел “Ален мак” е имало среща на Райко Кръвта, благоевградчанина Иван Д. и известен хърватски наркобос. Тримата уж празнували Ивановден, но всъщност тогава било взето решение да се ликвидира Кьоравия като виновник за заловения кокаин в Испания.

Вижте снимки

Другата версия е за преразпределение на наркопазара, а за поръчител на убийството се сочи именно Райко Василев-Кръвта (по-късно прекръстил се на Арарски) - един от известните членове на подземния свят в Перник. Кръвта влиза в конфликт с босовете на ВИС-2 и се заканва, че Перник ще е негова територия.

В началото на 2005 г. един от най-приближените на Арарски - Иван Стойчев-Дилъра, му се обажда уплашен и казва, че Кьоравия иска да му отчита 400 000 лв. от продажбата на дрога, иначе ще го убият. Тогава Райко решава да ликвидира Горчев.

Два месеца по-късно Арарски е извикан на среща от Георги Илиев, който го заплашва и унижава през цялото време. Затова 35-годишният перничанин решава да си отмъсти на боса на ВИС-2. 

Според свидетелски показания Райко Кръвта, негово гадже и приятели прекарали част от лятото на 2005-а в база до Слънчев бряг, като трябвало да проучват навиците на Илиев, който бе застрелян от снайперист на 25 август 2005 г. в заведението "Буда бар" в курорта. 

Смята се, че прекият извършител е отличен стрелец от обкръжението на Арарски, който пък бе убит на излизане от заведение в Перник през октомври 2005 г. - само 48 дни след смъртта на Главния.

Конкретни доказателства за връзката между убийствата на Васил Горчов и Георги Илиев обаче така и не бяха намерени. 

Имуществото на Кьоравия в полза на държавата

През 2013 г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество прибра от вдовицата на Васил Горчов имоти, лек автомобил, бижута и дружествени дялове на обща стойност над 500 000 лева. След серия от съдебни дела държавата прибра луксозен мезонет в курорта "Свети Влас", лек автомобил "Мерцедес", над 37 000 евро, открити в хотелската стая на Кьоравия в "Ален мак", 58 000 лева от продажбата на имот и дружествени дялове от две фирми.