Части от временния мост, който ще бъде изграден на мястото на пропадналото съоръжение на основния път, свързващ Царево и Ахтопол, вече са пристигнали на място. Това каза директорът на Областното пътно управление (ОУП) - Бургас инж. Митко Порязов, цитиран от БТА.

По думите му останалите елементи от сглобяемия временен мост ще бъдат транспортирани до Царево от Нова Загора най-рано утре. "Това е временно мостово съоръжение от военен тип. Елементите са големи и тежки и не могат да бъдат доставени наведнъж", каза Порязов.

Днес трябва да започне разрушаването на компрометирания мост, чиито основи са поддали под напора на придошлата вода. На място е разположена тежка техника. Все още не е известно колко време ще отнемат тези дейности.

Директорът на ОУП - Бургас допълни, че като алтернатива на пътя Царево - Ахтопол се използва отсечката през къмпинг "Нестинарка". Вчера властите там затвориха друг мост заради опасност от пропадане на част от платното за движение. Инж. Порязов каза още, че той вече е ремонтиран и движението по него се осъществява нормално и в двете посоки.

В община Царево няма други непроходими пътища, част от републиканската пътна мрежа. Преминаването през малки общински пътища остава затруднено на много места.

Междувременно от МВР съобщиха, че от 19:00 ч. на 06.09. до 08:00 ч. на 07.09. не са регистрирани сигнали, свързани с бедстващи на територията на Община Царево хора. Няма данни и за хора в неизвестност.

Засиленото полицейско присъствие по всички пътни артерии продължава. С оглед избягване на инциденти поради възможни свлачищни процеси на скална и земна маса в рисковите райони полицейски екипи осъществяват линеен контрол. Извършва се и охранителна дейност в зоните с повредена или унищожена собственост на гражданите с цел недопускане на мародерство.

Трафикът по направлението Синеморец - Ахтопол - Царево все още се извършва по обходен маршрут. В по-късните часове се очаква отваряне на основния път и възстановяване на трафика в нормален ритъм. Към момента няма затруднения при придвижването предвид, че по-голяма част от пътуващите от наводнения район са се изтеглили.

Екипите на Зонално жандармерийско управление - Бургас са в готовност за оказване на съдействие и упътване на пътуващите от Южното Черноморие.

Служителите от РДПБЗН - Бургас продължават с дейностите по разчистване и отводняване на терени в Община Царево. Проверява се проходимостта на пътищата и в случай на необходимост се изрязват и преместват дървета и клони. Стартира дейността по цялостно изпразване на двата микроязовира към с. Лозенец, поради належащ спешен ремонт на компрометираните язовирни стени.

Екипи на "Гранична полиция" също оказват съдействие на служителите от останалите структурни звена при изпълнение на задачите им.