"Изборът" на Кристин Димитрова се падна на преразказа на седмокласниците днес. По-рано стана ясно, че учениците ще пишат по вариант 1 на Националното външно оценяване по български език и литература.

Художественият текст, който кандидат-гимназистите трябва да преразкажат по време на НВО-то, е написан специално за изпита и не може да бъде открит в интернет. 

"Днес 60 хиляди седмокласници пишат преразказ по разказа ми "Изборът". Искрено се надявам поне малко да съм улеснила нелекия им ученически живот", написа във Facebook Димитрова. 

59 424 седмокласници по списък се явяват днес на НВО, с оценките от което могат да кандидатстват за обучение в езикови или професионални гимназии. 2024 г. е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина.

Ето и текста на целия разказ:

Снимка: Скрийншот/Facebook

Вижте верните отговори от теста, който МОН публикува следобед на 19 юни

Кристин Димитрова е българска писателка и поетеса. Завършила е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Нейната професионална биография е изключително богата и интересна. Творчество ѝ включва поезия, стихотворения, разкази, статии, преведени из цял свят. Сред книгите, на които е автор, са: "Ще се върна за теб", "Като пристигнеш обади се", "Сабазий".

Кристин Димитрова е била и преподавател в катедра "Чужди езици" на СУ "Св. Климент Охридски". Носител е на множество престижни литературни и журналистически награди. Занимавала се с преводаческа дейност, писане на филмови сценарии. Тя е майка на певеца Константин Трендафилов, известен с артистичния си псевдоним Папи Ханс.