Районният съд в Плевен наложи условна присъда на 57-годишен от село Ставерци за купуване на гласове за парламентарните избори в неделя, 2 октомври, съобщи БТА, като се позова на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Мъжът е получил 8 месеца условно наказание с три години изпитателен срок, след като плевенскияj съд е одобрил споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му. "Това е показател за добрата координация в работата на разследващите органи, прокуратурата и съда в защита на политическите права на българските граждани", коментират от полицията в Плевен.

До осъдителната присъда на 57-годишния се стигна след полицейски действия в рамките на специализирана операция, проведена вчера на територията на община Долна Митрополия. Служители от районното управление в Долна Митрополия и сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОД на МВР в Плевен извършиха претърсвания, изземвания, обиски и разпити на свидетели.

В село Ставерци е проверен личният автомобил на 57-годишния, където е открита тетрадка с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Събрани са доказателства, че на конкретна дата и място в града мъжът е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

Първоначално 57-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Той е привлечен като обвиняем по чл. 167 от НК, разпитан и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура - Плевен. Мъжът е направил самопризнания.

Днес Районният съд в Плевен е одобрил споразумение между Районната прокуратура и защитата му и му е наложено наказание осем месеца условно с три години изпитателен срок. Той е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от три години.

В началото на седмицата в област Плевен се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, в която участваха и представители на други институции.