Всеки ден броят на доброволците в Александровска болница расте. Александровска е едно от лечебните заведения в София, в които се настаняват пациенти с коронавируса. Д-р Светослав Славчев е един от първите доброволци. В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" той посочи:

"Досега сме 77 доброволци. С всеки ден броят ни расте. Това са студенти, специализанти, млади лекари, лекари, медицински сестри, санитари... Място за страх няма. Всички работим в името на това да успеем да се справим по-бързо с това, което стои пред нас".

Българското офталмологично дружество организира събиране на средства за подпомагане на хората на първа линия. Самата болница също събира дарения. Д-р Славчев заяви, че към момента Александровска има достатъчно предпазни материали. "Всяка помощ би била полезна".

Адвокат Красимир Недев също е част от желаещите да се включи с доброволна помощ за справяне с епидемията:

"Доброволчеството е като водата - то може да утоли жаждата, но може да бъде и разрушителна сила. Ключови са дисциплината, строгият ред и контролът".

Той обаче призна, че е установил липса на информация по темата за доброволчеството:

"По Закона за защита при бедствията Общинският съвет е органът, който взема решение за доброволчеството, а то се изпълнява от кмета. В София има 66 души със статут на доброволци. Уреден е и въпросът кой може да бъде доброволец - лица, навършили 18 години, клинично здрави хора, такива, които не страдат от психично заболяване. Тези лица минават през строга процедура на подбор. За да е всичко законосъобразно, трябва да се мине през тази процедура".

#ЗАДОБРОТО набира доброволци и дарители

Групата #ЗАДОБРОТО набира доброволци и дарители в помощ на болниците за борбата с коронавируса, като до момента 56 лечебни заведения са потърсили съдействие от групата. Това съобщиха от #ЗАДОБРОТО. Групата е организирана в социална мрежа. 

Към различни лечебни заведения и центрове за спешна помощ са изпратени 2000 маски, 129 предпазни костюма, 100 кутии ръкавици и 111 предпазни очила. Осигурени са и три безконтактни термометри за болница "Пирогов".

Поръчани са 3000 маски за многократна употреба, чиято изработка предстои. За болница "Св. Мина" в Пловдив са поръчани назални катетри, манти и калцуни.

Групата #ЗАДОБРОТО продължава да търси консумативи, тъй като заявките за тях се увеличават. Търсят се и доброволци за шиене на маски.

Всичко за Кампанията, нуждите и действията при кризата се публикува на фб страницатаhttps://www.facebook.com/proektZaDobroto/ във фейсбук групата #ЗАДОБРОТО кампания #bgcovid-19. Изпращайте въпроси и заявки на електронната поща team@zadobroto.com.

Досега доброволческият проектът #ЗАДОБРОТО успя да реализира ремонта на Нефрологичното и на Интензивно отделение на Педиатрията в София - изцяло с дарителска помощ. Сега се включва и в борбата срещу новия коронавирус.

"Много хора разпространяват полезна информация и ни помагат да осмислим ситуацията. Още повече хора искат да помагат, дарявайки. Вярваме, че в криза най-ярко си проличава колко важно е обществото за оцеляване на държавата.

Тревожното очакване и безпомощността, паниката и неизвестността са толкова опасни, колкото и глобалната заплаха от вируса. Затова - Проект #задоброто, подкрепени от Фондация Бикоуз, стартираме кампания за справяне със спешни нужди при кризата COVID-19 в България", заявяват организаторите на кампанията.

В отговор на коментари и въпроси защо събират средства за неща, които би следвало да бъдат осигурени от държавата, създателят на доброволческия проект Кремена Кунева коментира: "Държавата се бори и то доста активно в момента. Ако тя осигури 99%, то нашата работа е да се опитаме да помогнем с поне този 1%. Това е 1% добрина. В Италия дарителската им кампания събра 5 млн. евро за два дни."