В Народното събрание беше открит информационен щанд по повод отбелязването на началото на Европейска седмица за превенция на рак на маточната шийка.

Ваксината се препоръчва за момичета на 12-13 - годишна възраст, припомниха специалистите. В България тя се заплаща напълно от здравната каса.

Най-нисък е процентът на ваксинирани момичета през миналата година, каза д-р Валери Цеков, председател на Българско сдружение по иновативна медицина.

Ракът на маточната шийка се причинява от инфекция с човешки папиломен вирус. Над 90 на сто може да спадне смъртността от това заболяване, ако се положат и обединят усилията за профилактика, каза още Дариткова, цитирана от БТА.

Колкото по-големи са опашките пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, толкова по-малки ще са опашките в болниците, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 В началото на годината беше одобрена Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, регистрираните жени с рак на маточната шийка в България са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г.

Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването.
В сравнителната европейска статистика, България се нарежда на място, близко до това на най-неблагополучните страни с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност.

Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически проблем на съвременното здравеопазване. Ежегодно в света се регистрират около 528 000 нови заболели и 266 000 смъртни случаи.