Президентът Румен Радев участва в деня на община Сухиндол и празника на лозарите и винопроизводителите, който за 154-ти път жителите на града отбелязват. Той прие почетния караул и се срещна с кмета Пламен Чернев.

Снимка: БТА

В приветствието си държавният глава посочи, че винопроизводството по нашите земи има древна история, много са населените места и регионите в България, които дълбоко са свързали името си с напитката на боговете, но Сухиндол се е превърнал в символ на лозарството и винарството заради трудолюбието на хората, щедрата земя и благоприятния климат.

Снимка: БТА

Държавният глава припомни за предприемача Марко Вачков, който създава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация в Сухиндол.

Радев  подчерта, че е важно точно на този празник ясно да се заяви, че за развитието на модерно земеделие само ентусиазмът и любовта към земята не стигат. За да се излезе на международния пазар, е нужна законност, прозрачна и предвидима бизнес среда, солидна инфраструктура, модерно образование, подготвени работници, технолози и търговци.

Според президента българската икономика се превръща в заложник на демографията, а демографията е основен проблем на нацията, който може да бъде решен само с общонационални усилия.

"Важна част от това усилие е съхраняването на българската идентичност, като култура и обичаи. Важно е да бъдат съхранени и автентичните български сортове, какъвто е уникалният български сорт "Гъмза", характерен за района на Сухиндол", каза още той.

След това Радев участва в общоградското шествие от центъра на града до местността "Димчански завои", където се включи в ритуала по благославяне и зарязване на лозите.

Междувременно председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев посети монтанското село Георги Дамяново по повод празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан и заряза лозе. Той разговаря с местни хора и поднесе цветя пред паметник на загинали в различни въстания за социална справедливост.

Снимка: Официален профил във Facebook

На брифинг Станишев заяви, че го боли за красивия северозападен край, който е изстрадал най-много през последните години и в който битката за достойно съществуване е най-трудна. Той поиска българското правителство да приеме специална програма за развитие на Северозападна България, за да се спре обезлюдяването и обедняването на този край. И припомни, че подобна програма е била приета при краткото управление на правителството на Пламен Орешарски през 2013-2014 година, но до сега от нея не е изпълнено почти нищо.

Снимка: Официален профил във Facebook

Станишев съобщи, че Европейският парламент е приел доклад за България, в който за периода 2020-2027 година на страната ни се отпускат 3 милиарда евро повече. Той коментира, че е важно на българското правителство да се окаже натиск, за да бъдат разпределени тези средства с приоритет за изоставащи региони като Северозападна България, а не равномерно, както е било до сега.

Бившият лидер на БСП се снима с местни баби пред клуба на партията

Снимка: БТА

Лидерът на ПЕС критикува българското правителство, че няма план за развитие на страната и просто се "носи по течението". Според него много от хората усещат тази безпътица и стагнация и заради това търсят достоен живот в чужбина.

"Друга част от хората мигрират от своите региони към големите градове с надежда за по-добър живот. Това превръща големи части от страната в пустинни райони", коментира Станишев.

Снимка: Официален профил във Facebook

На въпрос дали ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент, той отговори:

"Има политическа логика в това, но ще изчакам номинациите на общинските организации на БСП от страната, в много от които съм предпочетен и тогава ще обявя своето решение. Станишев заяви, че се смята за щастлив човек, след като има толкова много приятели в БСП и други партии пет години, след като вече не е партиен лидер".

Станишев поднесе цветя пред паметник на загинали в Септемврийското въстание хора от селото

Снимка: БТА

Председателят на областния съвет на БСП в Монтана Пламен Младенов заяви, че при проведени 50 на сто от събранията в партийните организации на социалистите в област Монтана Сергей Станишев има най-голяма подкрепа за водач на листата на партията - около 85 процента, за предстоящите избори за европейски парламент във всички общини в региона.