Тържествено шествие, организирано по повод честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност - 24 май, премина през центъра на София.

Всички снимки вижте тук

Начална точка на празничното шествие бе Министерството на образованието и науката, в близост до фонтана пред Археологическия музей, като множеството стигна до Паметника на светите братя пред Националната библиотека, където в 11 часа започна официалната церемония.

В шествието се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, министри от правителството, политици, общественици и граждани.

Снимка: БТА

Пред Националната библиотека Румен Радев отправи приветствие и поднесе цветя на паметника на светите братя.

Снимка: БТА

Слово бе произнесено и от писателя Георги Бърдаров - носител на европейската награда за литература за 2021 г.

Снимка: БТА

Честит празник! Може би най-светлият и със сигурност най-безспорният български празник. Аз бях подготвил моето слово преди няколко дни, но няма как да не го променя след това, което се случи снощи. Един български писател - Георги Господинов, спечели една от най-големите международни литературни награди - "Букър". Това, освен огромно признание за българската култура и лично за Георги, е доказателство, че ако човек наистина е талантлив и работи много упорито - може да постигне всичко", каза Бърдаров.

Присъстващите чуха "Аз съм българче" в изпълнение на две деца, ученици от първи клас на 44-то Средно училище "Неофит Бозвели".

Снимка: БТА

"Химн на светите братя Кирил и Методий" прозвуча в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент маестро Славил Димитров.

Снимка: БТА

От 11:00 часа на площад "Славейков" започна и фестивалът "Да поЧетем", който ще продължи през целия ден.

Снимка: БТА

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

Снимка: БТА

На 24 май столичани и гости на София ще имат възможност да посетят още места и събития, а пълната програма за празничния ден може да се види тук.