Работниците и служителите в "Метрополитен" ЕАД" излязоха на протестен митинг под надслов "За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен". Той се проведе пред един от входовете на метростанция "Сердика", пред сградата на "Метрополитен" ЕАД" в София, предава БТА. Протестиращите блокираха за час един от входовете на метростанцията.

От КНСБ заявиха, че започват подготовка за стачка в метрото, ако не бъде изпълнено искането за повишение с този процент на възнаграждението на всеки работещ в метрото. От "Подкрепа" искат увеличението да е диференцирано.

Вчера Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ съобщи, че протестиращите са в готовност да блокират и двата входа на метростанцията.

Федерацията на транспортните синдикати подкрепя недоволството им, което е продиктувано от опасения, че сключеното на 26 февруари споразумение с кмета на София Васил Терзиев за увеличение на възнагражденията с 15% няма да се изпълни във вида, в който е подписано.

Разговорите за заплатите в "Метрополитен" между ръководството на дружеството и синдикатите, каквито се състояха днес в дружеството, продължават и през следващата седмица. Това съобщи на пресконференция днес в Столичната община общинският съветник Андрей Зографски, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Това е конфликт между двата синдиката и трябва да се намери баланс, и смятам, че направихме добра стъпка в тази посока, каза Зографски. Той очаква през следващата седмица окончателно да се разреши този спор, защото "на фона на огромната сума, за която се преборихме, да се прави такъв проблем, не бива да се допуска". Разчитам, че ще се намери разум в синдикатите, посочи общинският съветник. Той съобщи, че три от синдикатите в "Метрополитен" са подписали споразумението, а един още не е.

Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев ще бъде изслушан в Комисията по транспорт и вярвам, че компромисът не само е възможен, но и наложителен, и смятам, че ще го постигнем, каза Зографски.