Иранецът Мехран Давари, осъден на смърт в родината си, е освободен от центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където беше вкаран на 11 януари. Това става ясно от пост на Давари във Фейсбук, в който той благодари на всички, които го подкрепят в желанието му да остане в България

"Не знам как да ви благодаря, освен да ви целувам ръцете. Благодарен съм за подкрепата от миналата седмица насам. Ето защо не искам да напусна България", казва младият мъж, който живее от 13 г. в България. 

У нас Мехран приема християнството и името Стефан, като според режима в Техеран това се наказва със смърт. Адвокатът му Диана Радославова също го нарича с българското му име и не разбира защо е задържан, при положение, че има и по-леки варианти. Повече от 10 пъти му е отказван статут на бежанец у нас.

Мехран (Стефан) Давари бяга от Иран в България през 2010 година в опит да се спаси от политически репресии в родината си заради участие в протест срещу тогавашния кандидат за президент. В родината си той участва в кървавите протести заради президентските избори година по-рано. Има и вторo провинение според режима - опитва се да спаси жена, бита от полицаите. 

Приятели на иранеца започнаха кампания срещу намерението той да бъде депортиран обратно в Иран, където може да го екзекутират.

"Той е част от нашата рок група. Този човек няма нито един административен акт, този човек никога не е бил в тежест на системата", казва пред bTV неговият приятел Красимир Петров.