От утре в аптечната мрежа ще е налична жива назална ваксина срещу грип, препоръчителна за деца, съобщиха от Министерство на здравеопазването на специализирания сайт за имунизациите в България.

Имунизацията с ваксината се извършва чрез впръскване в носа и се препоръчва за деца на възраст от две до 18 години. При деца, които до момента не са били ваксинирани срещу грип, трябва да се приложат две дози ваксина с интервал от поне четири седмици между тях.

Продължава имунизацията по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. За три седмици са поставени над 50% от договорените по програмата ваксини. До момента са имунизирани 168 000 желаещи, като най-много ваксини са приложени в Пловдив - 19 715, в София - 18 408 и в Бургас - 10 193, допълват на сайта.

Препоръчително е имунизацията срещу грип да се извърши преди началото на епидемичния сезон, но ваксини могат да се поставят и по време на целия грипен сезон.

Имунизация срещу сезонен грип се осъществява от общопрактикуващия лекар и се препоръчва да се извършва всяка година. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон - от октомври на настоящата година до края на март 2024 г. В рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. ваксината е безплатна.

В началото на седмицата от министерството обявиха, че са доставени нови над 90 000 дози от ваксината срещу COVID-19, които са разпределени в регионалните здравни инспекции.