Положителните проби за COVID-19 през последните седмици варират между 4% и 6%, това ниво засега е приемливо и не води до натоварване до системата на здравеопазването. Това обяви в "Тази сутрин" по bTV зам.-председателят на БЛС и началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" - проф. Николай Габровски. Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пък изказва опасенията си пред БНТ, че по възможност да се заразиш с Covid-19 в момента сме трети-четвърти в Европа. 

По думите на Николай Габровски най-голямата спешна болница у нас е напълно подготвена за пандемията. "Ние и още няколко болници, които са основни, се сблъскахме с тази инфекция през един много тежък период. Това подготви екипите - има протоколи, обезпеченост със защитни средства, но и медиците свикнаха с тази инфекция. Тя не представлява нещо стресиращо - знае се как да се реагира и какво да се прави. Към пациентите се подхожда по един много спокоен и професионален начин", уточни проф. Габровски.

Медикът обясни, че въпреки по-добрата подготовка, за заразата все още се знае твърде малко. По думите му отделянето на лабораториите за коронавирус от болниците са възможност за разделяне на потоците от хора, но това не е панацея. Той предупреди, че предстоящият есенно-зимен сезон ще бъде предизвикателство за системата заради стандартните инфекции, предавани по въздушно-капков път.

Проф. Габровски беше категоричен, че системата за диагностициране и лечение работи и става все по-добра.

"Всички тези наредби и правила, които се сменят от седмица на седмица - те са в отговор на една променяща се ситуация и в желание нещата да се случат по-добре", допълни той.

За последните 4 седмици починалите с Covid-19 са 100 души, а в Европа сме на 3-4 място по възможност да се заразиш с инфекцията, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов коментира, че се заформя нещо като плато на инфекцията, а като първа критична форма специалистите определят 300 положителни проби на ден.

По думите му една от причините е разхлабването на мерките, а от друга страна - хората са спрели да спазват дистанция и дисциплина.

Натрупала се е невероятна умора в медицинския персонал, каза още директорът на "Пирогов".

Болницата в момента има 32 пациенти с Covid-19, за този месец 70 излекувани пациенти там. Правят се и PCR тестове - капацитетът е около 300 дневно.