Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до края на годината. Това каза пред bTV проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Вече са избрани вирусните белтъци срещу които да се действа, а след като е готов прототипът, ще започнат тестове върху мишки и хора, за да се провери колко е имуногенна и безопасна ваксината, добави Петрова.

Относно "Пфайзер" тя обясни, че тази ваксина е трудна за съхранение, докато нашата е протеинова. "Пфайзер" ще се транспортита на сух лед и трябва да се съхранява до минус 70 градуса, в обикновен хладилник ще издържа до 5 дни, което значи, че специално трябва да се закупува средства за съхранение", обясни специалистът.

Проф. Петрова коментира и мерките, като ги нарече правилни и обясни, че вирусът е мутирал, което го прави по-вирулентен, но по-малко опасен. 7 ваксини в напреднала фаза има, страната ни също ще участва в договорите по тях - квотата ни е 13 млн. ваксини, което според директора на Института по микробиология към БАН е твърде много за страната ни.

Същевременно обаче имунологът акад. Богдан Петрунов заяви, че за българска ваксина изобщо не може да се говори, защото държавата ни няма капацитет за това. 

"Съветвам колегите да използват думата "ваксина" по-внимателно. Това е една лабораторна разработка, но е далеч от ваксина", категоричен бе той.