Жители на дупнишкото село Джерман подновиха протестите си срещу изграждане на депо за преработка на отпадъци край селото. В 12 часа те блокират движението по път Е-79.

В село Джерман подновяват протестите си срещу изготвения преди 6 години проект за изграждане на депо за преработка на отпадъци край селото, обявиха от сдружението "Бъдеще за Джерман", цитирани от БНР.

Започна митинг в центъра на селото, след което участниците блокираха главен път Е-79. Организаторите са поканили и очакват и премиера Бойко Борисов.

Местните жители, подкрепяни от тези от съседното Крайни дол, са категорично против в местността Спротива, на терен от около 200 декара, да се изгради депо, в което ще се преработват отпадъците от 6 общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно.

"Недопустимо е в такава близост до крайните махали на селото, непосредствено до река Джерман и до автомагистрала Струма да се изгражда такава инсталация. Това би довело до сериозни екологични щети и проблеми", казва председателят на сдружение "Бъдеще за Джерман" Борислав Тасков.

"В анализа и становището за преместването на магистрала Струма в този участък 3 километра е преместена от западния на източния бряг на река Джерман, там е записано: не може да се строи съоръжение, не може да се строи път. А това са го писали най-добрите геолози от Минно-геоложкия институт в България, катедра "Геология", техният екип е правил това становище. И част от това становище имам аз, то е направено, разбира се, за магистралата, че не може да мине. Но след като не може да мине път, как тогава на този терен ще има десетки пъти по тежко съоръжение, каквото е едно депо със стотици хиляди тонове отпадъци", аргументира се Тасков.