Жители на селата Вълчин, Лозарево, Прилеп и Подвис в Община Сунгурларе блокираха пътя Карнобат - Шумен заради лошото му състояние. Повече от два часа хората пресичаха демонстративно по пешеходните пътеки в Лозарево и Вълчин.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Протестиращи имаше и от населени места в Карнобатско. Недоволни заявиха, че заради огромните дупки на пътя, почти ежедневно се случват катастрофи, инциденти с пукнати гуми, аварирали коли, а автомобилите заради лошото състояние на настилката не могат да се движат с повече от 30 км в час. Те обясниха, че второкласният път извежда движението от Ришкия проход и по него преминават хиляди леки и тежкотоварни автомобили. Според хората пътят не става дори за ходене пеша. 

Оттук минават и хиляди тирове, които влизат от Турция и използват пътя в посока Румъния, каза Чани Стойчев, кмет на село Прилеп.

Снимка: Бургас Инфо

Протестиращи заявиха, че последният основен ремонт на пътя е правен през 2014 година, като още на втората година са започнали кърпежи по него. , а искат цялостно обновяване. Те посочиха, че са изпратили писма с исканията си Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Европейския център за транспортни политики и др.

На места дупките са широки близо 150 см. За нас този път е изключително важен, защото по него минават децата ни с училищни автобуси към Карнобат, хората пътуват към работните си места, към болници, каза Жана Ангелова, участник в протеста.

Снимка: Facebook/Ружди Хаджен

На 8 юли жители на четири села се събраха на мирен протест на пътя Бургас - Созопол в района на пътен възел парк "Росенец". Причината за недоволството им бе лошото състояние на вътрешния републикански път, който свързва Бургас със селата Росен, Веселие, Равна гора и Ясна Поляна. Протестиращите посочиха, че единственото, което се прави, е да се запълват дупки и кърпежи.

"Многолюдният протест още веднъж показа, че гражданското общество в нашата община е живо и непримиримо. Пред медиите апелирах държавата да си влезе в ролята и не само да запълва дупки, но да направи цялостен ремонт на критичната пътна отсечка, която е опасна за здравето и живота на пътуващите по нея. Движението там е натоварено, пътят се използва от жителите на нашата община, но и от автомобили в посока Шумен и Карнобат. На тази отсечка вече са се случвали пътни инциденти, но не заради невнимание на шофьорите, а именно заради лошото състояние на пътя. На един от тези инциденти наш съгражданин от с.Подвис си загуби живота", заяви председателят на Общинския съвет в Сунгурларе Ружди Хаджен, който също бе сред протестиращите.

Снимка: Facebook/Ружди Хаджен

Протестът на жителите на карнобатските села се състоя, въпреки че вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че през август е планирано изкърпване на 40 000 кв. м от пътя през Ришкия проход. Става дума именно за отсечката от второкласния път Шумен - Карнобат. Ще бъде подобрено състоянието и на отсечката на територията на община Сунгурларе, преминаваща през селата Прилеп, Лозарево и Вълчин. От АПИ уточниха, че през месец май са били изкърпени над 2000 кв. м настилка.