Протестиращите блокираха Орлов мост към 21,00 часа. От Съдебната палата те се отправиха към Народното събрание, където скандираха "оставка" и "Пазите Доган". Изпяха и химна.

Протестът тръгна от президентството в защита на Румен Радев. Той е под надслов "Да защитим президентската институция от мутренския модел на управление". 

Преди 19 часа държавният глава Румен Радев слезе при протестиращите заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

"Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии", заяви пред гражданите държавният глава.

На протеста присъстваха и лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Да, България" Христо Иванов, както и бившият омбудсман Мая Манолова, лидерът на АБВ Румен Петков. 

Гражданите се събраха пред президентството, след като там по-рано се проведе акция на прокуратурата. Извършиха се обиски на кабинети в сградата и арести на двама високопоставени служители. Това са секретарят на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, арестуван по разследването за търговия с влияние и президентският съветник по сигурността Илия Милушев, който пък беше задържан по разследване за разгласяване на държавна тайна.

След 21:30 ч, протестиращите решиха да се върнат обратно към Народното събрание, а след това се насочиха отново към президентството. 

Движението на Орлов мост обаче не беше пуснато.

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов на протеста

Снимка: Булфото

Мая Манолова на протеста пред Съдебната палата

Снимка: Булфото


Към 22,21 часа протестиращите отново се върнаха пред Министерски съвет, където скандираха "Мафия" и "Оставка". 

Малко след 22 часа движението на Орлов мост беше възстановено, а протестиращите започнаха да се разотиват. 

Очаква се да има протест и утре в 17,00 часа, като сборният пункт отново е пред президентството.