Общинската болница в родопския град бе затворена през 2011 г. заради финансова задлъжнялост за около 2 млн. лева. През октомври м.г. жителите на Девин, Борино и Доспат предприеха масови протести, с които настояваха за възстановяване на неработещото лечебно заведение.
Държавата се ангажира да осигури финансиране за оборудване на болничния филиал, като според финансовия министър Симеон Дянков са необходими около 1 млн. лева. Дълговете обаче държавата не иска да поема.

От инициативния комитет "Здраве за общините Девин, Борино и Доспат" са категорични, че жителите на трите общини продължават да са лишени от достъп до качествена медицинска помощ. Това е и причината те да обявят намеренията си от 15-и февруари да започнат безсрочни протестни действия, докато не се поднови дейността на болницата.

По думите на общинския съветник Диана Чаушева след затварянето на МБАЛ-Девин жителите на трите общини са разчитали само на медицинския център в града. През януари обаче и центърът приключил своето съществуване. Чаушева уточни, че в спешната помощ пък няма кардиолози, хирурзи и невролози.

1/3 от населението на Родопите остава без болнична помощ, подчертават експерти.
"Изискванията към персонала на общинските болници са абсурдни", допълва Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Специалистите са категорични, че местното население е твърдо решено да се бори, за да може да разчита на болницата.