Гражданите на Харманли излязоха на пореден протест с искания във връзка с мигрантския център в града.

До 400 да бъде броят на настанените в Регистрационно-приемателния център (РПЦ) и те да са семейни двойки с деца, а не "сингъли". Това е нашата следваща цел, каза на митинг-шествие Даниел Грозев от гражданския инициативен комитет, който настоява за затваряне на институцията и преместването ѝ, информира БТА.

Шествието тръгна от местното читалище. То бе предвождано от мотористи от местния клуб "Чакалите", които форсираха машините по време на дефилето.

Шествието се отправи към РПЦ, където недоволните затвориха за час изхода на града към магистрала "Марица".

В обръщението си Грозев отчете, че вече две от целите са постигнати с разкриване на звено на жандармерията в града и приемане на правителствено решение тези центрове в страната да бъдат охранявани от МВР.

Снимка: БТА

Не всички наши искания към Държавната агенция за бежанците обаче са изпълнени, каза по-рано Грозев. Той посочи, че трябва да бъде реставрирана оградата на лагера и да се инсталира видеонаблюдение с камери за лицево разпознаване. Нарушава се вечерният час, внасят се оръжие, алкохол, наркотици, има документирани от властите случаи, поясни Грозев.

Снимка: БТА

Венцислав Господинов, също от инициативния комитет, изтъкна, че сегашният капацитет от 1700 души е недопустим, тъй като представлява над 10% от населението на града. Младите мъже от центъра се събират на групи в града, закачат младите жени и момичета, отбеляза той.

Към 22 март т.г. броят на пребиваващите мигранти в центъра бе 517. 

Снимка: БТА