Хора с увреждания и родители, които се грижат за деца с увреждания, се събраха пред здравното министерство, за да изразят недоволството си от неефективното действие на новата Наредба за медицинската експертиза, която е в сила от август 2018-а.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещне следобед с майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Той ще обяви резултатите от действието на новата наредба за медицинската експертиза през първите 6 месеца от влизането ѝ в сила.

Според протестиращите Наредбата е медицински неиздържана и създава повече проблеми, отколкото да дава решения, защото драстично орязани са оценки на ТЕЛК комисиите след въвеждането на новите правила преди половин година. Според новите правила от наредбата процентът за инвалидност се определя само от основното заболяване, а не както досега - да се сумира от основното и съпътстващите. Сега процентът за инвалидност се сумира единствено ако основното заболяване е над 80%, а съпътстващите - над 50%.

Павлина Григорова, която има множество заболявания, от фейсбук групата "Обединени в съдбата" обобщава:

"Начинът, по който се подхожда и не се отразяват съпровождащите заболявания, много от редките заболявания липсват. Абсолютен геноцид, абсолютно лишение. Губим всякакъв вид социални права, губим единственият си доход, който имаме под формата на инвалидни пенсии, голяма част от нас са неработещи." Тя заяви, че не се включват съпътстващите заболявания, е посегателство и върху човешки живот".

Хората с увреждания се притесняват, че тези, които имат ниска работоспособност до 70%, автоматично ще отпаднат от ТЕЛК решенията и вече няма да получават пенсии и социални добавки.

Сийка Шопова заяви: Мен като ми падне процентът, разбирате ли, че аз ставам здрава и нямам нужда от процент. А основното ми заболяване, което имам от 5 години е болест на Паркинсон и всеки път трябва да го доказвам.

Родителите на деца с увреждания настояват да се обсъди и въпросът с невъзможността да се пенсионират, както и с липсата на система за социални грижи на хората с увреждания, което ги прави зависими от техните близки. Събралите се пред здравното министерство събират подписи, които ще приложат към открито писмо по проблемите, което ще връчат на здравния министър Кирил Ананиев.

Преди седмица, на среща с майките при премиера Бойко Борисов, министър Ананиев обяви, че са установени нарушения в системата на ТЕЛК и обеща да ги обяви публично на 4-ти февруари, заедно с мерки за решаването им. Проверката на здравното министерство започна след множество сигнали за нередности в ТЕЛК. Това бяха и част от мотивите за протести на майките на деца с увреждания миналата година.

 ----