Десетки граждани се събраха днес пред Народния театър "Иван Вазов" в София, за да протестират срещу носенето на маски на открито. Така България се присъедини към Международния марш срещу Covid мерките, организиран от Полша, където има протести в 40 града. По предварителни данни демонстрации се провеждат още във Великобритания, Ирландия, Германия, Аржентина, Боливия, Перу, Еквадор.

Протестиращите заявиха, че противоепидемичните мерки са повече икономически и политически, отколкото имат здравен ефект. Според недоволните досега нямало медицински доказателства, които да потвърдят тяхната полза.

"Събрали сме се тук, за да протестираме против тази измама Covid-19, която ни я налагат", заяви един от протестиращите, цитиран от БНР.

"Никой не ни е питал за мнението ни - искаме ли да носим маски, трябва ли да ги носим. И изобщо няма никаква логика в носенето на тези маски", допълни друг.

"Аз не виждам тук болни. Болни няма в русенската болница. Ние сме от Русе", каза недоволен, дошъл чак до столицата.

Сред недоволните граждани бе и вечният протестиращ Йоло Денев

Снимка: Булфото

"Не познавам някой болен. Моите близки също не познават болен от т.н. корона", каза още един.

"Маските са опасни за националната сигурност. Има закон, който забранява носенето на маски и бурки", аргументира се друг протестиращ.

Снимка: Булфото

"Като родител, направо ми се плаче като гледам децата, това, което ни причиняват. Видях едно бебенце и майка му как се опитва да му нахлузи маска, за да влязат в здравно заведение и направо ми се плачеше", сподели още една недоволна гражданка.