Медицинският и помощният персонал, както и линейките в Русе, имат лентички с надпис "Не на насилието! Ние протестираме!" и възнамеряват да търсят правата си докрай, предаде БГНЕС.

"Много отдавна Асоциацията на работещите в Спешната помощ повдига този въпрос за инкриминиране посегателствата върху лицата, които ходят по домовете и оказват на място медицинска помощ, но явно не бяхме чути от нито една партия, от нито един министър. Предполагам, че най-накрая е дошъл моментът да ни чуят и да се вземат съответните мерки, тъй като всички виждат, че ние по никакъв начин не сме защитени - всеки може да ни нападне, всеки може да ни нарани", коментира д-р Недка Дикова от Спешна помощ в Русе

Посегателствата над домашните любимци са по-наказуеми, отколкото посегателствата над хората, които ходят да оказват помощ, коментира д-р Дикова.

Директорът на шуменския Център за спешна медицинска помощ д-р Илиян Илиев заяви, че символичните протестни действия ще продължат няколко дни, предаде БТА.

"Смятаме, че са необходими законодателни промени, които да инкриминират насилието над лекарите в центровете за спешна медицинска помощ в страната и те да се чувстват сигурни и защитен от закона при изпълнение на служебните си задължения", посочи д-р Илиев. Той припомни, че преди около година и половина екип на спешна помощ в Шумен също е бил нападнат по време на дежурство.

Лекарски екип, който бе извикан в събота заради препило момиче в София, бе пребит от приятели на момичето. В неделя то е изписано, в стабилно състояние е.

В събота заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков коментира, че линейката е пристигнала за 5 минути на адреса. А повикалите Спешна помощ твърдят, че лекарите били закъснели. Ненков призова новият парламент да приеме закон срещу посегателството на медици. Той настоя в линейките да има и паник-бутони.

Д-р Таня Андреева, която обяви, че ще е министър на здравеопазването, коментира, че още в началото на работата си ще се заеме със защитата на лекарите със законодателни мерки.

Пред в. "Труд" председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов заяви, че Спешна помощ се готви за национален протест на 15 юни, ако дотогава не бъдат приети законодателните мерки.