Представители на женски правозащитни организации и ЛГБТ общността протестираха срещу решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, предаде bTV.

Протестът бе организиран от Български фонд за жените и Младежка ЛГБТ организация "Действие" с основно искане за ратификация на Истанбулската конвенция.

Хомофобията се е институционализирала и придобива големи размери, обявиха участниците в протеста. Според тях ЛГБТ общността се използва, за да се оправдае насилието над жени.

Снимка: Булфото

Все още не може да се осигури закрила на жените и конституционните съдии са показали нередно и ограничено виждане за ролята на жените в обществото, споделиха още от протестиращите.

"Това решение изпраща едно много сериозно символно послание - записано е, че жените имат защита от дискриминация по полов признак само ако са майки и съпруги. Оттук нататък правата как да ги дефинираме, да ги защитаваме", коментира доц. Валентина Георгиева, преподавател по културология в СУ.

По-рано неправителствени организации разпространиха официалната позиция по повод решението на КС, което определят като "най-лошото в историята на съда" и "истински куриозно".

Това решение е порочно и е сериозен удар върху правата на човека в България, върху интегритета на българската съдебна система и върху международната репутация на нашата страна, пише още в позицията.

В писмото се посочва, че в мотивите на КС липсва последователна аргументация, чрез която съдът е достигнал до извода за противоконституционност.

Снимка: Булфото

"Според него конвенцията "разделя биологичното и социално измерение на пола и излиза извън рамките на възгледа за полова бинарност". Тя била "вътрешно противоречива" и съдържала "две паралелни и взаимоизключващи се понятия за "пол" - биологичен и социален, което повелята за правна сигурност, съдържаща се в самото понятие за правова държава, не допуска. "Релативизирали" се "границите между двата пола - мъж и жена като биологично детерминирани". И, най-сетне, Истанбулската конвенция въвеждала скрито "джендър-идеология" чрез предоставяне на възможност човек сам да избира по своя воля идентичност, основана на пола. В този и в редица други пунктове решението на практика напуска правната аргументация и настъпва в полето на политиката, на половото стереотипиране и на трансфобската пропаганда. То отива дотам да отрече, макар да не го изказва експлицитно, правото на защита и признание на идентичността на трансджендър и интерсекс хората. То също така възпроизвежда стереотипи, с които се бори самата конвенция", пише още в писмото на организациите.