Зоозащитници се събраха на протест пред общинския приют за кучета в ямболското село Роза. Към тях се присъединиха и доброволци от английската общност в региона.

Според тях приютът, в който има над 50 кучета, е като концлагер, животните живеят в ужасяващи, чудовищни условия.

"Подът не е циментиран, животните живеят в изпражненията си. Ламарините, които имитират покрив, не са до края на клетките, когато вали, всичко влиза вътре. Отвън всичко е отворено, когато има сняг, всичко се навява вътре и животинките умират от измръзване", посочи организаторът на протеста Миглена Дерменджиева.

Снимка: БТА

Протестиращите настояват общинския приют да бъде затворен, докато не бъде приведен в подходящи условия: "Искаме този концлагер да бъде закрит. Това не е приют, животните живеят в ужасяващи, чудовищни условия.

Снимка: БТА

За проблема е сезирана и Българската агенция по безопасност на храните. Сформирана комисия от ветеринарни лекари от Ямбол, Русе, Разград и Стара Загора влязоха на проверка в приюта.

Снимка: БТА

Новоизбраният кмет на община Тунджа Станчо Ставрев заяви, че ще се съобрази изцяло с предписанията, които ще направят ветеринарите.

"Тежко е наследството, което получаваме от старото ръководство на общината относно грижата и отношението към животните. За нас е много важно да получим обективното становище на контролните органи и да направим така, че тези животни да бъдат отглеждани при едни нормални условия", заяви той.

Снимка: БТА

Очаква се до дни да излязат резултатите от проверката.

Снимка: БТА

Същевременно започна и кампания за осиновяване на затворените в приюта кучета.

Снимка: БТА