Протестни митинг и автошествие, организирани от КНСБ и нейните основни членове, затвориха основни пътни артерии в София. След като блокираха жълтите павета пред Народното събрание сутринта, след 11 ч. синдикалистите затвориха и района на "Орлов мост". След като автошествието се отправи по Цариградско шосе, движението по моста бе пуснато малко след 12:00 ч. Планирано е то да премине и в райна на Руски паметник, бул. "Гешов", бул. "България", откъдето да се върне отново на "Орлов мост". Недоволството идва в навечерието на окончателното гласуване на бюджета на държавата за следващата година, а инициативата е под надслов "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Митингът започна в 10:00 ч. до сградата на Народното събрание от страната на площад "Княз Александър I", като хора започнаха да се събират там още към 9. След това стартира и протестното автошествие по централни столични булеварди и улици, които ще бъдат затворени за движение. 

В районите на шествието-протест има и полицейско присъствие. 

"Готови сме за ефективни стачни действия в София и по Коледа може да няма столичен градски транспорт", заяви в неделя президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Протестът е знак за това, че не сме съгласни със случващото се - не са заложени пари в план-сметката за тези сектори", добави той. Димитров увери, че целта не е да бъде свалено правителството, а да се договорят увеличения на възнагражденията в засегнатите сфери.

Снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК>>

"Най-вероятно за 2 часа София ще бъде блокирана, предварително се извиняваме. Очакват се поне 1000 автомобила", каза вчера президентът на КНСБ. 

Исканията на КНСБ са свързани с увеличения на всички системи, финансирани от държавния бюджет, уточни пред БТА вицепрезидентът на синдикалната организация Тодор Капитанов. Това са общо 450 млн. лв., които считаме, че могат да бъдат набавени от капиталовите разходи, посочи той.

По думите му 37 млн. лв. са нужни за градския транспорт в столицата за 15-процентно увеличение на заплатите. Малко над 100 млн. лв. за ръст на възнагражденията на педагозите и близо 17 млн. лв. за увеличение на непадагогическия персонал също искат от КНСБ. По техни изчисления 100 млн. лв. са нужни и за структурите в здравното министерство, от тях 60 млн. лв. за ръст на заплатите на специалистите в училищно и детско здравеопазване и 40 млн. лв. за Спешна медицинска помощ, диспансерите и регионалните здравни инспекции.

Снимка: БТА

"Вчера, по време на Комисията по бюджет и финанси, средствата ни бяха отказани. Нито един депутат не гласува в полза на работниците, за да получат исканото увеличение. Асен Василев, в качеството си на финансов министър, не отпусна средства за това. Още днес ще блокираме "Орлов мост", заедно с колегите от цялата страна. Утре ще имаме спешно събрание на структурите на федерацията, за да решим как да действаме", каза Александър Шопов, председател на федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. Той добави, че всички разговори с управляващите са останали без резултат, но ако отново ги поканят, ще се отзоват.

От сектора се оплакват, че поради ниските възнаграждения няма достатъчно работна ръка в градския транспорт в големите градове на страната. Това налага трудещите се там да полагат много извънреден труд.

Искаме увеличение поне с 10% на заплатите в агенциите към социалното министерство - Главна инспекцията по труда, Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта, където през тази година нямаше ръст на възнагражденията, не се предвижда такъв и през 2024 г. поне на този етап, каза още Капитанов. За по-високо заплащане в Националния осигурителен институт също настояват от синдиката. Търсят се средства и за висшите учебни заведения. Капитанов спомена, че за културата вече има "някакво развитие", но отбеляза, че исканията на КНСБ са за 75 млн. лв.

Снимка: БТА

По-високи възнаграждения от синдиката искат и за работещите в Агенция "Пътна инфраструктура". От КНСБ считат, че в БНР, БНТ и БТА също е необходим ръст на заплащането. Допълнителни средства се очакват и за агенциите в сектор "Земеделие", посочи Капитанов.

На протестния митинг синдикатът ще заяви и позицията си за отлагане на либерализацията на електроенергията за битовите потребители и за ясно бъдеще на енергийния комплекс "Марица Изток". От КНСБ настояват и за пълно транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати. Капитанов изрази надежда, че до края на годината ще има приет държавен бюджет за 2024 г.

Снимка: БТА

Докато тече акцията на КНСБ е предвидено извънредно заседание на парламента за приемането на второ четене на законопроектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 г.