Бунтът назря заради влизащите в сила от днес промени в Закона за управление на отпадъците, според които само фирми ще могат да предават метални отпадъци в пунктовете за изкупуване, а гражданите трябва да предават отпадъците на общински площадки.

Първата блокада на границата с Турция беше в 11 часа за около 10 минути, предаде БНР. Тогава хората преградиха с телата си пътя и спряха движението. За да се срещне с протестиращите, на граничния пункт пристигна зам.-областният управител на Хасково Иван Станчев. Това обаче не тушира напрежението, защото те искаха при тях да отидат представители на изпълнителната власт и на парламентарните партии.

Следобяд последва втора блокада. Близо 100 камиона блокираха граничния пункт, предаде Нова телевизия. И в двете посоки не можеха да преминат дори и леки коли, което предизвика задръствания в продължение на няколко километра.
Заради огромното недоволство на шофьорите се наложи трафикът на автомобили да бъде пренасочен през Лесово и Малко Търново.

Към 16,30 часа протестиращите отпушиха движението, но два часа по-късно отново издигнаха "стена" от 5 камиона.

Заради блокадата вечерта да разговаря с протестиращите дойде зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. След разговорите с него, в които получиха обещание, че утре ще започнат разговори в министерството в София, към 21 часа протестиращите вдигнаха блокадата. Те обаче се заканиха, ако преговорите не доведат до резултат, отново да затворят границата с Турция.   
 
Иво Георгиев, един от протестиращите, заяви, че колапсът е голям, защото ще се наложи 60% уволнение в бранша заради поправките в закона. Това са около 6000 - 7000 души на улицата, изчисли той. 

Според него и колегите му в този отрасъл са вложени повече от 2,5 млрд. инвестиции през последните години. С парите са реконструирани около 900 площадки за изкупуване на черни и цветни метали. 20 000 души там са на трудови договори.

Протестиращите настояват да бъде удължен до края на 2015 година срокът на действието на стария Закон за управление на отпадъците, според който могат да изкупуват желязо и от граждани.

Депутатите в сегашното Народно събрание трябва спешно да отменят влизането в сила на тези промени, коментира пред БТА Янко Велев, собственик на фирма в Хасково, който участва в протеста.