Протестиращи срещу правителството и главния прокурор за поредна вечер - 137-ма, се събраха в центъра на София. Те изразиха недоволство от високата смъртност от коронавирус у нас. Въпреки това, почти всички бяха без маски, съобщи БНР.

"Според мен всеки човек е длъжен да бъде тук. Протестът не е спирал, той така, или иначе продължава. Целите на протеста са ясни, въпреки затрудненото положение, проблемът си остава, даже нараства. Виждаме, че начинът, по който се опитват да се справят дори с коронакризата, не е правилен. На базата на това, което се вижда в Европа. А доколкото разбрахме, дори сме станали трети по смъртност", заяви един от демонстрантите.

"Аз лично съм от 15-и май, протестирам за справедливост", добави друг.

След 19 часа протестиращите тръгнаха на шествие из софийските централни улици и стигнаха до 5-то Районно управление на МВР. С викове "МВР е мафия" и "Гешев - позор, оставка и затвор" те недоволстваха срещу задържането на петима души за атаката срещу офис на ГЕРБ в София, чиито прозорци и врата бяха потрошени.

Днес от прокуратурата съобщиха, че на всички са повдигнати обвинения за хулиганство. Трима от тях, които са непълнолетни, са поставени под надзор. Другите двама, единият от които мароканец, са пуснати срещу парична гаранция. Чужденецът ще бъде върнат в родината си.

Част от протестиращите вчера заявиха, че тези хора са провокатори.

За разлика от снощи, когато се стигна до напрежение пред старата сграда на парламента, тази вечер обстановката е спокойна.