"Намаляване на домашните за учениците няма да има. Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата самостоятелност на учителите" - това каза пред bTV Галин Цоков във връзка с готвените промени за новата учебна година.

"Става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат отработвани индивидуално или екипно. Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално", обясни министър Цоков.

Той посочи, че основните промени, които са успели да подготвят за новата учебна година, са в няколко посоки.

"Първо - свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване. Успяхме да предложим разделяне на изпитите за НВО след 10-и и 7-и клас и те да не са на една дата. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити", на мнение е министърът на образованието.

Относно промяната, според която със заповед на министъра се дава възможност за определяне на втора дата за НВО за ученици, които са в болница, карантинирани или има смърт в семейството, Цоков обясни, че това досега години наред не е било направено.

"Успяхме да намерим начин да се случи през новата учебна година", изтъкна просветният министър.