Пострадалият е регистриран за домови кражби, кражби на автомобили, както и за други видове престъпления.

Според източници на bTV Русия е бил в бизнеса с проститутки.

Преди две години в. "24 часа" публикува разследване за бандата на Митко Русия, която изнудвала проституки чрез физическо и психическо насилие да плащат всеки месец по 100-200 лева.

Рекетът бил брутален - заплахи за заливане с киселина и остригване на косата. При отказ, в публичния дом, в който работели съответните момичета, били изпращани полицаи. По тази причина сводниците се принудили да напишат писмо до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. 

След тези разкрития Димитър Кирилов-Русия и трима от неговите хора - Дебелия, Бидона и Валтера, бяха задържани при акция "Силоваците".

Стрелбата

Русия е бил прострелян малко след 19:30 часа пред супермаркет в района на 124-ти блок в "Младост", разположен в локалното на бул. "Цариградско шосе".

Той бил заедно със свой познат в магазина. На излизане ги чакало такси, когато от ъгъла се появил неизвестен мъж, който извадил пистолет и го прострелял в лявата ръка.

След стрелбата нападателят успял да избяга по една от кварталните улички.

Mястото бе отцепено от полицията. Полицаите свалиха запис от камерите на една от заложните къщи, която се намира на метри от местопрестъплението. Предполага се, че те са записали целия инцидент, както и бягството на стрелеца.

Най-вероятно става въпрос за предварително планирано покушение заради неуредени финансови отношения.

Това не е първото покушение срещу Русия. Преди няколко години той беше тежко прострелян посред бял ден пак в кв. "Младост", където живее. Тогава беше ранен с няколко куршума, но оцеля. 

В случая обаче стрелецът или е бил аматьор, тъй като куршумът е засегнал само пръст на лявата ръка на "мишената", или по неясни причини не е бил точен.

След стрелбата Русия е откаран в Окръжна болница, където му е оказана медицинска помощ.

Ще бъде извършен и втори оглед на мястото на инцидента, като неизвестният стрелец продължава да се издирва от МВР.