Районната прокуратура в Перник възложи проверка по прокурорска преписка, образувана след самосезиране по информация в медии за извършено престъпление. В нея се съдържат данни за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди над дете. 

Става въпрос за поредния клип с насилие между деца в Перник, който се разпространява в социалните мрежи. На видеото се вижда как момиче удря шамари на момче, което плаче и се съгласява с всяка дума на насилничката. Друго момиче стои отстрани, наблюдава случващото и се смее, а трети човек снима клипа. По неофициална информация на БНР момчето е със специални образователни потребности, а едно от момичетата е дъщеря на бивша училищна директорка.

Наблюдаващият прокурор разпореди на полицейския орган да установи самоличността на лицето, нанасящо удари, което следва да даде пълни обяснения за случая на малтретиране на момчето.

В хода на проверката трябва да се установят всички очевидци на деянието, включително и лицето, заснело видеоклип със сцени на насилие, като им се снемат пълни и изчерпателни обяснения във връзка с деянието. Сведения по случая ще предостави и пострадалото дете.

Предстои да бъдат изискани документи, в това число от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за образувани възпитателни дела и респективно дали са наложени възпитателни мерки, както и от съответното учебно заведение.

Проверката ще бъде извършена в най-кратък срок под непосредственото ръководство на наблюдаващия прокурор, уточняват от прокуратурата.

Стана ясно, по признание на пострадалото момче, че същите момичета са му посягали още два-три пъти преди добилия популярност видеоклип. Това разказа 16-годишният Илиян пред Нова телевизия. С двете момичета, по думите му, били от един квартал и се познавали отдавна.

След като публичният линч приключил Илиян се прибрал вкъщи без да сподели за случилото се. За синините около очите лъже, казал, че се е ударил. Баща му разбира случайно каква е истината.

"Бях на работа и класната на Илиянчо ми се обади, че има клип за мен. Прати ми клипа, гледах го. Даже плаках. Не съм се обаждал в полицията. Класната каза, че е подала сигнал до полицията, до Детска педагогическа", разказа Петър Ивайлов.

Петър недоумява какво е провокирало агресията на децата. Разказва, че сина му не е проблемно дете, а побойничката познава от години.

"Момичето, което се вижда на клипа го познавам от малко. Доколкото знам, е дъщеря на директорка, но тя се е пенсионирала", добави той. И настоява децата, малтретирали сина му да бъдат наказани. "Със цялата строгост на закона!"

Кметът на Перник Станислав Владимиров също излезе с позиция срещу поредния случай на агресия между деца. Той категорично осъди деянието от кадрите, заснети с телефон, заявявайки: "Хората със специални потребности имат право на живот без насилие и дискриминация. Агресията и саморазправата не са начин за решаване на проблеми. Те са престъпление и ще бъдат наказвани".

По-късно Владимиров посети Професионалната гимназия по облекло и туризъм "Св. Иван Рилски", където се срещна с Илиян и неговия баща, както и с ръководството на училището, след като вчера в социалните мрежи бе публикуван клип, в който се вижда как над момчето е упражнено насилие, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Снимка: Община Перник

По време на разговора е станало ясно, че Илиян се обучава в приятелска и добронамерена среда от страна на неговите съученици, които изцяло го подкрепят след инцидента. Кметът и зам.-кметът Стефан Кръстев са посетили и класа на пострадалото момче. Владимиров е благодарил на съучениците му, че са създали приятелска среда в класа. Той е заяви пред тях, че емпатията и добротата трябва да бъдат водещи в отношенията между младите хора. По-късно Илиян и баща му са били приети в кабинета на Владимиров, където са говорили за интересите на момчето.

"В последните години перничани имаме изключителна нетърпимост към подобен тип действия, особено когато става въпрос за дете със специални образователни потребности", заяви Владимиров. Той добави, че днес в двете училища, в които учат момичетата, взели участие във видеоклипа, ще бъдат проведени и педагогически съвети и взети решителни мерки след случая.

"Перник ще бъде спокоен и уютен град, такъв какъвто перничани го виждаме в мечтите си и няма да търпим подобно поведение", заяви още Владимиров.