На 4 юли 2018 г. в Окръжна прокуратура-Пазарджик са получени над 20 сигнала за открити мъртви кучета в района на село Юндола, община Велинград.

Окръжна прокуратура-Пазарджик е започнала проверка по изнесените данни за евентуално извършено престъпление за проявена жестокост към гръбначно животно и причиняване на смърт.

Проверката ще приключи в законния срок, съобщават от прокуратурата.

Към местните структури на вътрешното министерство пък са подадени сигнали само за едно убито куче. Проверява се както от какво е умряло, така и кой е първоизточникът на информацията и дали тя е коректно поднесена. Единият от сигналите е от жена-природозащитник вчера, която не е жител на велинградското село, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на ОД МВР-Пазарджик.

Веднага на място е бил изпратен екип на Районното управление на полицията във Велинград, който е извършил оглед както на мястото, където е било изхвърлено животното, така и в целия периметър на селото. "Огледът е преминал под наблюдението на прокурор от Велинград и ветеринарен специалист. Не са констатирани други трупове на животни в курорта. Жената, която е подала сигнал на спешния телефон се е позовала на снимки на умъртвени животни, публикувани в една от социалните мрежи. Тя е призована да се яви и да даде показания по сигнала си, които да могат да бъдат приобщени към вече образуваното досъдебно производство от Районната прокуратурата във Велинград", уточни Стоянов. Той допълни, че по време на разследването е установено, че местен жител на селото е докарал трупа на кучето в центъра на селото - вече мъртво. "Установяват се и обстоятелствата, при които е починало кучето - дали насилствено или не. Работим паралелно в двете направление - изяснява се дали има умишлено умъртвяване на животно и от кого, както и по отношение на хората, които тиражират непроверена или невярна информация в общественото пространство".

Зов за помощ отправи във фейсбука си Невена Сергеева. Тя алармира за огромен проблем в Юндола. Ето какво написа тя преди дни:

"След качен пост за гладните кучета в Юндола и писмо до кмета на Велинград преди три дни, тази нощ са отровени голяма част от кучетата. В момента се заличават следите и на обажданията на 112 и до общината Велинград и кмета на Юндола се отрича това да е направено. Местните хора се страхуват да свидетелстват. Някоя организация да се включи, поединично ни обезоръжават и си правят каквото си искат, има реална опасност да отровят и останалите живи, отровени са две майки...".

Според "Марица" бездомните кучета в курортното селище съмнително се умножиха в началото на лятото и вече са над 40, по данни на екоактивисти. Те не крият съмненията си, че местната власт се опитва да реши кардинално проблема и е в основата на трагедията с убитите животни.

Кметът на Юндола Мехмед Местан категорично отрича обвиненията. Той има своя версия. Разказва, че в селището има два нерегистрирани развъдника за бойни кучета. Преди време участъковият ветеринар със съдействието на кмета издал предписание. Сегашният акт е отмъщение, убеден е Местан, като допълва, че не е имало двайсет, а само две кучета и те не са починали от отравяне.

Тепърва проверката на прокуратурата ще изясни ситуацията в курорта.