"Не бива да са крути мерките, но трябва да са за възпитаните хора. В момента има нужда да не се събират много хора на едно място, задължително да са на открито и когато са на закрито да носят маски - това са най-важните мерки и мисля, че от културните хора те се спазват". Тази позиция заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев по повод дебата за затягане на ограниченията у нас с увеличението на броя на случаите.

"Мерките трябва да са навременни, второ - никога крути мерки и никога плашене на хората, трето - винаги обясняване. Това го правим за две седмици и на третата ще има намаляване на случаите. Просто трябва да има вяра на хората в думите на експертите, загубим ли това - ще ни е много трудно", заяви Кантарджиев" - тези съвети даде Кантарджиев на своите колеги.

Що се отнася до предвиденото ограничение на капацитета за посещение на заведенията на 30% с влизането на страната ни в оранжевата зона, проф. Кантарджиев заяви: "Да оставим всичко това в ръцете на специалистите, които ще носят отговорност, защото когато кажеш: "Затваряме на 30%", трябва да поемеш политическа отговорност".

Според него вероятно "някои промени ще бъдат наложени в плана за борба с коронавируса" и те бе ще бъдат обсъдени на днешния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

"В момента 10 души заразяват 12, но когато цифрата се движи около 10 заразяват 13 и това продължава повече от две седмици, това ще е опасно за системата (на здравеопазването). Слава богу, времето е хубаво и винаги има вятър, това може би ще ни спаси, досега ни спасяваше, да благодарим на Господ, дано да ни спасява и през есента", прогнозира проф. Кантарджиев.

"Виждам ръст (на желаещите да се ваксинират) сред културните хора, които имат желание да направят нещо за семействата си, защото един болен е нещо тежко за семейството. А характерът на щама е такъв, че ако другите в семейството не са ваксинирани вероятността да не се заразят е много малка. Повярвайте - когато преди година и половина започнаха нещата 50% от съпрузите не се заразяваха от съпругите си, когато прекарват заболяването вкъщи. Сега вече нещата не са така - разболее ли се един в семейството, а другите не са ли ваксинирани или преболедували, ще се разболеят. Това е инфекция, която се предава по въздуха, минаване между капките е невъзможно", казва Кантарджиев.