Седем случая на "Делта" (индийският вариант на коронавируса - б.р.) са установени сред служители на столичния електротранспорт. От РЗИ са провели епидемиологично проучване и са установени всичките им контактни лица. Какво трябва да знаем за индийския вариант на COVID-19? Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, говори пред Dir.bg.

- Проф. Христова, новите случаи на заразени с коронавирус у нас на дневна база са трайно в последните дни под 1%. Но все повече говорим за новия вариант - за индийския. Какво трябва да знаем за него?
- Най-характерното за индийския вариант е, че се разпространява много бързо. Какво имам предвид. Британският вариант се разпространяваше с 60% по-бързо от основния вариант, който тръгна от Ухан.

Сега индийският се разпространява с 60% по-бързо от британския.

За да се разбере ясно за какво става въпрос. Страните в Европа доста бяха занижили заболеваемостта, но сега индийският вариант е на път да промени това. Образно мога да кажа, че индийският вариант вече изплува на повърхността в Европа. Това вече е притеснително.

- Колко бързо се разпространява?
- Удвоява заболеваемостта си на всеки 8 дни. Ако продължава така, то до месец-два над половината от пробите, които изследваме, ще са с индийския вариант.

- Прогнозите ви са, че ще стане доминиращ?
- В момента имаме 7 такива доказани проби, но те са на съвсем случайна извадка. Това означава, че индийският вариант на коронавируса циркулира у нас и бързо набира скорост.

- А знае ли се как този вариант е влязъл в България?
- Съмнявам се, че епидемиологичното проучване ще стигне до първия случай.

- В кой район сме го открили?
- Говорим за София, но това е най-големият град в България. И е нормално да е тук. Пак казвам, че случаите в София са случайна извадка. Със сигурност би могло и другаде да попадне. Друго характерно за този вариант е, че боледуват и млади хора. Детето може да го предаде на родители, те на своите родители и така.

- С какво индийският вариант е по-различен от британския, примерно...

- Мутациите във вируса са на различни места, ако го сравняваме с британския. Става въпрос основно на мутации в S-протеина. А точно тези мутации са свързани с по-доброто прикрепване на вируса към клетките в заразения организъм. Мутациите на S-протеина се отразяват на качествата на вируса и го правят доста заразен.

- Може ли да го определим като по-леко протичащ като клинична картина спрямо другите варианти?
- Не е по-лек в никакъв случай. Въпросът по-скоро трябва да бъде дали не е по-тежък. Това също си е коронавирус. Вече има и публикации, че протича по-тежко. Но дори и да не протича кой знае колко по-тежко, самият факт, че много хора се засягат, е големият проблем.

- На хора, които са преболедували или ваксинирани, как ще им се отрази?
- Ваксинираните, като цяло, са защитени, но единични случаи ще се разболеят. Масата преболедували ще го прекарат леко, защото имат имунитет. При хората, които не са били болни и нямат ваксина, вече нещата ще са си до организъм, до сила на имунната система да реагира в конкретния момент.

- Две години вече сме в плен на коронавируса. Още колко ще ни мъчи?
- Коронавирусът няма къде да изчезне, той няма къде да отиде. Дори и всички да сме натрупали имунитет, винаги ще има нова имунна прослойка, която не се е срещала с него. Визирам факта, че деца се раждате всеки ден, нали. Вирусът няма да изчезне, но за мен важното е това, че в един момент той ще загуби този пандемичен характер, който наблюдаваме в момента. В един момент, вярвам скоро, той ще си остане като една обикновена сезонна вирусна инфекция.

- Всички ваксини, които са налични, предпазват ли от индийския вариант?
- Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, дават имунна защита и срещу този вариант.

- Заговори се за различни варианти на индийския вариант? Какво можете да кажете?
- Да, има вече вариант Делта плюс, който е с мутация, налична и при Бета варианта. Засега няма данни тази нова мутация да го прави по-вирулентен.

- Предвид това, че излизат нови и нови варианти, една ваксина ще ни пази ли достатъчно дълго сега, или всяка година ще трябва да се имунизираме?
- Все още това не е ясно. От нас зависи дали ще оставим вирусът да се разпространява широко, като междувременно мутира, или ще го ограничим, основно чрез масова имунизация.