Има истории, които те оставят без думи заради абсурда, който пресъздават. Истории, в които авторът знае, че трябва само да покаже случката отстрани, защото фактите са достатъчно красноречиви и намесата с коментар или "за цвят" е излишна. Истории, които говорят достатъчно убедително с просто показване на кадри и реплики.

Мария Костова е авторът, който знае това и спечели една от най-оспорваните категории в конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web Report 2021 с подобен репортаж. Тя е редактор в БНТ, но репортерският рефлекс не я напуска и понякога снима. Понякога нощем, с линейки с пациенти с COVID-19, които се борят за болнично легло. Тя впечатли журито в надпреварата за Истински истории с разказа си за битката за живот с институциите на един млад лекар в разгара на корона кризата миналата зима. Репортажът й за БНТ "Защо д-р Лунд предпочете да работи в Германия" предизвика обществото и успя да повдигне редица въпроси.

Мария е бакалавър по Българска филология и магистър по Лингвистика и Журналистика от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Започва професионалния си път в БНР след студентски стаж. Работи последователно като репортер, редактор, продуцент и водещ. Десет години по-късно решава да потърси промяна и се насочва към телевизията. Първоначално като продуцент на публицистично предаване в BiT, след това и в две други телевизии. През есента на 2018 получава покана да се присъедини към екипа на БНТ. И до днес е редактор в новините "По света и у нас".

- "Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия. Мария, ти спечели конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web Report 2021 в категорията Истински истории с този репортаж. Какъв е твоят кратък отговор на въпроса? Защо?
- Защото показахме действителността такава каквато е - без маска, без спестени детайли, без излишен патос. Чиста документалистика, която нагледно демонстрира как при липсата на система, абсурдът се превръща в норма. Човек не може да остане равнодушен към такава история. И именно затова репортажът придоби огромна популярност.

- Ти на практика показа през каква война минава лекар от Бърза помощ, за да бъде приет пациент с COVID-19 в разгара на кризата с легла в София и какъв административен хаос цари. Какво от тази история остана зад кадър?
- Фактът, че не беше единична. В края на октомври миналата година хоспитализацията на болните беше изключително проблематична. Хората търсеха връзки за да стигнат до лекарска помощ, линейките не достигаха, отиваха на адреси с часове закъснение, а в болниците нямаше места. С очите си видях как 91-годишна жена с крак пред ампутация, беше отпратена от две от големите болници в София заради неработещи септични отделения. И как мъж с доказан ковид и съмнение за инсулт трябваше да чака с часове за да му бъде направен скенер. Зад кадър остана страхът на близките, че не могат да направят нищо за да помогнат на болните си роднини. И безсилието на лекарите - сякаш най-тежката част от историята.

Мария по време на работа с колегите си в нюзрума на БНТ

Снимка: Личен архив

- Имаш ли информация как се развива д-р Лунд в Щутгарт?
- Отлично - специализира кардиология, работи много и се оплаква от липсата на достатъчно време за сън. 

Извън шегата, има възможност на място да сравни немската здравна система с българската и още по-ясно да открои проблемите в нашата. Не съм сигурна дали след време ще пожелае да се върне в България. Мисля си, че и той самият все още не знае. До голяма степен обаче това ще зависи от шанса, който биха имали специалисти като него да приложат наученото навън у нас. И от възможността гласовете им да бъдат чути.

- Ти си редактор в БНТ, а не е типично редакторите да излизат на снимки на терен. Кое те кара да го правиш?
- Желанието да не губя форма и съзнанието, че журналистиката е преди всичко репортерска работа. Не на последно място и онзи професионален рефлекс, който винаги те кара да търсиш най-интересната история и да се стремиш да я разкажеш по възможно най-добрия начин.

- От коя страна на камерата ти е по-трудно?
- Чувствам се уютно и от двете й страни. И се лаская да си мисля, че се справям еднакво добре и като репортер, и като редактор.

- Помниш ли първия си репортаж?
- Разбира се! Беше за това ще гласуват ли младите хора на предстоящите президентски избори и до каква степен се интересуват от политика. Няма да забравя какъв шок преживях първият път, в който чух записан гласа си, и колко усилия ми костваше да се пречупя за да спирам напълно непознати хора на улицата и да ги интервюирам.

- Сравни емоцията радио и телевизия.
- Обичам и двете медии. Мисля си, че радиото беше първата ми любов. Телевизията обаче е Голямата.

- Кое те държи нащрек толкова години в професията? Трудно ли е да гониш добрите журналистически стандарти и да се придържаш към чистата журналистика?
- Вярата, че работата ми е полезна за хората. И едно обещание, което съм си дала в самото начало на професионалния ми път - вечер да заспивам с чиста съвест. Спазвам го безусловно.

Преди купона по повод 61 години БНТ с част от лицата на националната телевизия

Снимка: БНТ

- COVID-19 промени медийната среда в ситуацията, в която медиите често бяха основният източник на информация за неща като епидемична обстановка, разпоредби, карантина. Как се справи ти с този стрес, когато голяма част от хората останаха вкъщи, а ти се качи и на дежурство в линейка?
- В началото не разбирах как така изведнъж животът ни се промени драстично. Бунтувах се и не исках да го приема. Страхувах се за близките си хора. И недоумявах как София може да бъде толкова пуста.

След това видях нагледно колко важна е работата ни като журналисти. В кризисна ситуация хората имат още по-голяма нужда от актуална, проверена и достоверна информация. От яснота какво се случва около тях и от авторитети, на които да се доверят. Струва ми се, че в този момент БНТ изпълни обществената си функция по категоричен начин. И за пореден път се доказа.

- Какво освен да разказваш истински истории обичаш да правиш?
- Да чета хубави книги и да пътешествам! Напоследък имам все по-малко време за това, но си мечтая в близко бъдеще да наваксам.

- Чия истинска история да очакваме скоро от теб?
- Ще разберете на конкурса следващата година!

- Журналистиката за теб е?
- Пътят, който сама съм си избрала и който искам да следвам.

Интервю на Гергана Костова

11 победители в различни категории отличи четвъртото издание на Web Report - конкурсът за добра журналистика на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в клуб "Перото" в НДК.

Конкурсът обедини в журито си водещи български журналисти от конкурентни медии, които оценяваха материалите за достоверност, обективност и майсторство и излъчиха най-впечатляващите журналистически постижения в периода февруари 2020 - май 2021 г.

Над 300 авторски статии, фото и видеорепортажи от около 100 български журналисти се бориха в категориите Общество, Икономика, Наука и технологии, Култура и изкуство, Истински истории, Спорт. Почетни награди журито присъди още за Видеорепортаж, Фоторепортаж, Подкаст, Млад автор и Майстор на перото.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Партньори на конкурса са Hendrick's, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти. Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".