Преподавателите от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в Софийския университет "Свети Климент Охридски" излязоха с отворено писмо по повод спорна реклама за наемане на студенти в учебната телевизия на Алма матер.

Видеото с обява за работа, излъчено вчера, предизвика обвинения в сексизъм към авторите.

В клипа, седнал на стол с мегафон в ръка, новоизбраният директор на телевизията - актьорът Башар Рахал, търси кандидати за новата медия в цялата страна. Млада дама по къса пола с усмивка му подава кафе, а той я поглежда одобрително отзад и казва:"Ето, Цвети вече стана известна".

По този повод преподавателите от катедра "Радио и телевизия" на ФЖМК заявиха в отворено писмо:

"Ръководим се от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели заедно утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама. Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото".

Авторът на сценария обаче застава изцяло зад излъченото видео.

"Дали журналистиката е носене на кафета - не смятам, но на някои места в България може и да е. Това е позорен факт, но е възможно да е факт. Ако има някой, който все още си е запазил някакво чувство за хумор, може да погледне на това като една шега", отбеляза Теньо Гогов пред bTV.

Теньо Гогов

Снимка: bTV

Ректорът на СУ Анастас Герджиков пък заяви, че целта на проекта е да бъде провокативен. Според него той е изпълнил целта си, след като вече има повече от 1000 души, записали се за кастинга.

Видеото коментираха и студенти.

"Според мен клипът е доста сексистки и до голяма степен обижда професията", подчерта Яна -  студентка по журналистика в първи курс.

"Не мисля, че целта на един журналист е това да трябва да бъде известен. Имаме някаква мисия, която трябва да изпълняваме", смята и Алексия, която е четвърти курс.

Башар Рахал пък определи клипа като "сатира, самоирония спрямо позицията на шефовете на всички телевизии, на всички институции".

"Смятам, че това е едно клиширано видео, което умишлено сме се старали да изглежда така - на клиширания шеф, и още по-клишираната секретарка. Въпрос на вкус или качество е да разберем дали това е пошло. За мен откликът, който получи това видео, показва, че аз съм си свършил работата. Това е една обява за кастинг, не търсете под вола теле", заяви той пред Клуб Z.